Bel Ağrısı Egzersizleri
Bel ağrısı, genç yaşlı birçok kişinin şikâyet ettiği yaygın bir sorundur. Bel ağrılarında bazı insanlar doktora başvurarak, bazıları ise çeşitli yöntemlere başvurarak rahatlama sağlayabilir ve günlük yaşantısına dönebilir.
Oturuş şeklimizin bozuk olması, kasların gerilmesi, düşme, darbe olayları, sinir sıkışmaları, fazla kilolar ve fıtık gibi nedenler bel ağrılarına sebebiyet verebilir. Bel ağrısının nasıl giderileceği, ağrının nedenleri ile ilgilidir. Bel ağrılarını gidermede sağlık açısından birçok faydası olduğu gibi bel sağlığı açısından da faydası olan sporun ve yapılan egzersizlerin önemi büyüktür.
Bel Ağrısı Egzersizleri Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Bel ağrısı egzersizleri, bele fazla yük bindirmeden emniyetli bir şekilde yapılmalıdır.
- Bel egzersizleri, havası temiz ortamlarda sert bir zemin üzerinde yapılmalıdır.
- Egzersizlere başlandığı ilk günden itibaren hemen iyileşme beklenmemeli, büyük bir sabırla hareketlere devam edilmelidir. Başlangıçta aşırılığa kaçmadan hareketlere yavaş yavaş başlanmalı, gün geçtikçe yapılan hareketler artırılıp temposu yükseltilmelidir.
- Ani ve zorlayıcı hareketlerden uzak durulmalı, bele fazla yüklenilmemelidir.
- Bel fıtığı rahatsızlığı yaşayanlar, hastalığın ağrılı dönemlerinde egzersiz hareketlerine başlamamalı, önce istirahat etmeyi tercih etmelidir. Bel ağrısı şikâyeti geçtikten sonra doktora danıştıktan sonra egzersizlere başlanmalıdır.
- Düzenli egzersiz yapmak, bel ağrısının dışında vücudumuzdaki kasları güçlendirip duruşumuzu düzelterek belimizin daha az sorun çıkarmasını sağlayacaktır.
Bel Ağrısı İçin Yapılacak Egzersizler
- Öncelikle el ve ayaklarınızın üzerinde emekleme pozisyonunda durarak dizinizi kalça hizanızdan aşağıda tutmamaya dikkat edin. Başınızı önde tutun ve ensenizin düz bir durumda olmasına dikkat edin. Omuzlarınız arkada iken dizlerinizi kilitlemeyin. Omurganızın doğal duruşunu bozmadan kalçanız ayak topuklarınıza değene kadar geriye gidin. Sırtınızı iki saniye kadar gerip başlangıç pozisyonuna geri dönün. Bu egzersizi bir saatte sekiz defa tekrar ederek on set uyguladığınız takdirde sırt kaslarını gerer ve rahatlatır.
- Başınızın altında bir destek bulundurarak sırt üstü yatın. Dizlerinizi birbirine birleştirerek bükün. Vücudunuzun üst kısmını rahat tutun. Omuzlarınızın yer ile temas ettiğine emin olarak dizlerinizi bir yana doğru çevirin ve bu şekilde iki saniye kalarak başlangıç pozisyonuna geri dönün. Aynı hareketleri diğer yana dönerek de uygulayın. Bu hareketi her iki yanda sekiz defa tekrar ederek 10 set uyguladığınız takdirde omurganızı esnetir ve rahatlatır.
- Vücudunuzu dik tutmak için dirseklerinizden yardım alarak yüz üstü uzanın, başınızı önde tutun ve üst bedeninizi yavaş yavaş esnetin. Boynunuzu dik tutarak elleriniz ile üst vücudunuzu yukarı doğru itin ve bu şekilde beş saniye kaldıktan sonra başlangıç pozisyonuna geri dönün. Bu hareketi sekiz defa tekrar ederek on set uyguladığınız takdirde omurganızın hareketliliğini sağlar ve gerer.
- Başınızın altına bir destek alarak sırt üstü yatın. Dizlerinizi bükerek kalça genişliğinde açın. Üst vücudunuzu rahat tutarak çenenizi vücudunuza doğru yaklaştırın. Nefes vererek karnınızı yukarı doğru hareket ettirin, bu şekilde 5 defa nefes alıp vererek başlangıç pozisyonuna geri dönün. Bu egzersizi beş defa tekrarladığınız takdirde derin sırt kaslarını güçlendirir ve esnetir.
Bu egzersizlerin yanı sıra yüzme, yürüme, bisiklet sürme ve yoga da bel için önerilen diğer egzersizler arasındadır.
Bütün aldığınız tedbirlere ve egzersizlere rağmen bel ağrısı şikâyetiniz dinmiyor ve daha da şiddetleniyorsa bir doktora başvurmayı ihmal etmemelisiniz. |
Sürekli oturduğum bir işte çalıştığım için belim bu sıralar çok ağrıyor. Burada yazan egzersizleri uygulamaya çalışıyorum. Egzersizler bayağı işe yarıyor ancak bel ağrımı tam olarak geçirmiyor. Kısa bir süre sonra yine belim ağrımaya başlıyor. Acaba doktora gitmeli miyim? Durum ciddi olabilir mi? Cevap verirseniz çok sevinirim...
Cevap yazMerhaba Gülcan Hanım,
Egzersizlerin işe yaraması sevindirici, ancak bel ağrınız tam olarak geçmiyorsa ve tekrar ediyorsa, bir doktora görünmenizde fayda var. Uzun süreli oturma pozisyonu nedeniyle oluşan bel ağrıları bazen ciddi sorunlara işaret edebilir. Doktorunuz size uygun bir tedavi veya ek egzersiz programı önerebilir. Sağlığınızı ihmal etmeyin, en kısa zamanda bir uzmana başvurun.
Geçmiş olsun.