Boyun Kireçlenmesi Egzersizleri; Boyun kireçlenmesi olayı, boyunda şiddetli ağrı ve boyun eklemlerinde sertleşmeyle meydana çıkar. Bu ciddi sağlık problemi boyundaki eklemler ile üst omurga kemiklerinin zamanla aşınması ve yıpranması sonucu oluşur. Boyun kireçlenmesi genç yaş grubunda nadir görülen bir hastalıktır. Daha çok 60 yaş üzeri insanlarda oldukça yaygındır.
Boyun kireçlenmesinin tıp dilinde, osteoartrit, servikal spondilit veya boyunda romatoit artrit isimli türleri vardır. Boyun kireçlenmesi sürekli olarak ve alakalı bölgede tahrişe yol açan ve ilaç tedavisi bulunmayan bir rahatsızlıktır. Bu sebeple, bu hastalığın zaman kaybetmeden tedavi edilmesi çok önemlidir çünkü zaman geçtikçe daha da kötüleşip çok ciddi rahatsızlıklar verebilir. İnsanların yaşı ilerledikçe, boyun kireçlenmesi yaşanması da önemli ölçüde artar. Bunun sebebi omurgada bulunan disk, kemik ve eklemlerin zamanla tahrip edici boyuta gelip, yıpranma ve aşınmalarla karşılaşmasıdır.
Boyun kireçlenmesinin bilinen en yaygın sebepleri şunlardır;
Duruş Bozuklukları; Kafa ve boyunu uzun süre aynı şekilde tutmak, boyunda sertleşmeye yol açabileceği gibi kireçlenmeye de sebebiyet verebilir.
Fazla Kullanma, Boyun etrafındaki bulunan eklemlerin uzun süre fazla bir şekilde kullanılması da boyun kireçlenmesi riskini arttırır. Günlük sakız çiğnemek, genelde geceleri dişleri gıcırdatmak, ya da uzun süre bilgisayara bakmak boyun eklemlerinin aşırı yıpranmasına neden olur.
Sakatlıklar, Boyundaki omurlar veya omurgalar bir düşme ya da kazadan dolayı, sakatlanıp boyunda kireçlenmeyi doğurabilir.
Enfeksiyonlar; Beyin iltihaplanması veya menenjit gibi bazı hastalıklar, boyun eklemlerinde aşırı kireçlenme gibi ciddi yan etkilere sebebiyet verebilir.
Boyun kireçlenmesi nadir olarak kemik veya omurga rahatsızlıklarından da oluşabilir. Fakat şahsi olarak boyun kireçlenmesinin sebebini tam olarak belirlemek, bazen mümkün olamayabilir. Boyun kireçlenmesinin ilk sürecinde, boyun bölgesinde şiddetli ağrılar ve de sertleşme gibi etkiler görülmektedir.
Rahatsızlığın belirtilerinin etkin olmadığı zamanlarda, boyun kireçlenmesi için egzersizler deneyebilirsiniz fakat aşırıya kaçmak zararlı olabilir. Haftanın 4-5 günü yüzmek veya 30-45 er dakikalık yürüyüşler faydalı olabilir. Egzersizlerin öncesinde ve sonrasında gerdirme yapmak da önemli bir noktadır. Egzersizler gevşemeyi sağlar. Kişinin duruşunu düzeltir, hareket kabiliyetinizi arttırarak, boyun kaslarınızın güçlenmesini ve eğilip düzelmesini sağlar. Haftada en az 3 kez, günde 15 dakika olmak şartıyla egzersizlerin yapılması, rahatsızlığınızı ve ağrıları büyük ölçüde azaltır ve gelişebilecek boyun problemlerini engeller. Boyuna nazik davranmak önemlidir, böylece o da size karşı nazik olacaktır.
Boyun egzersizleri için öneriler;- Ağrı ve rahatsızlığa sebep olan veya var olan ağrıyı arttırmakta olan egzersizler kesilmelidir. Sessiz sakin ortamlarda egzersiz yapmaya özen gösterilmelidir.
- Rahat kıyafetler giyilmelidir. Ayakkabılar çıkarılmalıdır.
- Egzersiz yaparken vücudu dinlemek gerekir, nerede daha çok sıkılık varsa ona odaklanılmalıdır.
- Vücut gevşetilmelidir. Gergin olmamak önemli bir husustur.
- Derin ve yavaş soluk alıp verilmelidir. Nefes serbest bırakılmalıdır.
- Yavaş bir şekilde, burgu germe hareketleri yapılmalıdır.