Esneme Egzersizleri ve Hareketleri

Esneme egzersizleri, kas ve eklem esnekliğini artırmak için uygulanan önemli fiziksel aktivitelerden biridir. Bu egzersizler, sakatlanma riskini azaltırken, genel hareket kabiliyetini geliştirir. Isınma öncesi ve sonrası yapılan esneme hareketleri, kasların daha iyi çalışmasını ve rahatlamasını sağlar.
Esneme Egzersizleri ve Hareketleri
14 Eylül 2024

Esneme Egzersizleri


Esneme hareketleri, belirli kas ve eklem gruplarını hedef alarak esnekliği ve hareket açısını artırmak amacıyla yapılan fiziksel egzersizlerdir. Esneme, dokuların elastikiyetini artırarak; sakatlanmaları ve yaralanmaları azaltır, egzersiz performansını artırır ve günlük yaşamda daha hareketli olmanıza olanak tanır.

Isınma ve Esneme


Esneme egzersizlerine başlamadan önce mutlaka ısınmalısınız. Beden ısınızı yükseltmek, egzersiz yaparken kas dokusunu zedeleyecek sakatlanmalara karşı korur. En iyi ısınma metodu, yapacağınız aktiviteye düşük düzeyde başlamaktır. Isınma hareketleri, her daim yapacağınız egzersiz için kaslarınızı hazırlar.

Dinamik ve Statik Esneme


Ayak parmaklarınıza uzanıp öylece durmak gibi durağan esneme hareketlerinden kaçınınız. Bunun yerine, yapacağınız egzersizlerin hemen hemen aynısı olan hareketli esneme egzersizlerini tercih ediniz. Her bir egzersiz öncesi fazladan hafif setler ilave ediniz ve bedeninizi mümkün olduğunca esneterek hareket tekrarlarını tam olarak yapınız.

Ana Kas Gruplarına Odaklanma

Bacaklar, kollar, kalça, göğüs, ayak bilekleri, boyun ve omuz gibi ana kas gruplarına odaklanınız. Hareketleri vücudunuzun her iki yarısında da yaparak dengeli bir esneklik gelişimi sağlayınız. Esneme hareketlerini seçerken yapacağınız egzersize uygun olanları seçiniz. Örneğin, koşu yaptıysanız kalça, bacak ve ayak bileği bölgelerine uygun esneme hareketlerini tercih ediniz.

Bedeninizi Dinleyin

Bedeninizi dinleyiniz. Derin nefes alarak esnemeye başlayınız. Esneme esnasında bir acı hissederseniz derhal o hareketi bırakınız. Daha uygun ara bir noktada yeniden başlayarak 30 saniye sabit kalınız.

Egzersiz Sırasında Yapılacaklar

Esneme hareketleri çoğunlukla egzersizin netice alınmayan kısmı olarak düşünülse de doğru esneme hareketleri daha iyi çalışan kaslar için son derece önemlidir. Her zaman çalışılan kasların karşısında olan kasları esnetmelidir. Örneğin; sırtınızı çalıştırıyorsanız setler arasında dinlenirken göğsünüzü esnetiniz.

Esneme Egzersizleri


  • Boynunuzu esnetin
  • Omzunuzu esnetin
  • Arka kolunuzu (Triceps) esnetin
  • Sırtınızı esnetin
  • Bileğinizi esnetin
  • Ön bacağınızı (Quadriceps) esnetin
  • Ayağınızı (Calves) esnetin
  • Arka bacağınızı (Hamstring) esnetin
  • Alt bedeninizi esnetin
  • İç bacağınızı esnetin
  • Belinizi esnetin

Gevşeme Egzersizleri

Durağan esneme egzersizlerini gevşemeye bırakınız, kaslar ısınacak, daha esnek ve daha az gergin olacaktır. Kas dengesizlikleriyle mücadele etmek ve daha az hasarla bitirmek için, her bir pozisyonu 15–30 saniye koruyarak, egzersizlerden sonra tüm kaslarınızı durağan bir biçimde esnetiniz. Bu, hareketleri yaparken daha çok esneyebilmeyi sağlayacak ve bir sonrakinde daha fazla kas lifini çalıştırıp, kasları daha az çabayla daha güçlü yapacaktır.

Esneme Egzersizlerinin Faydaları

  • Kan dolaşımını artırır. Dokulara nüfus eden kan sakatlıkların daha hızlı iyileşmesini, kasların daha hızlı gelişmesini sağlar.
  • Koordinasyonu artırır.
  • Artan kan dolaşımı ile daha enerjik hissedilir.
  • Beyine gönderilen sinyallerle esneme egzersizleri stresi azaltır ve rahatlamayı sağlar.
  • Eklemlerin ve kasların daha esnek olmasını sağlar. Düzenli yapılan esneme hareketleri sakatlıkların iyileşmesini hızlandırdığı gibi sakatlanma olasılığını da azaltır.
  • Postürün (Duruş) düzelmesine yardım eder.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Tansoy 12 Temmuz 2024 Cuma

Esneme egzersizleri yaparken acı hissettiğimde durmamı söylüyor, fakat bu acının sınırı ne olmalı? Ayrıca, esneme hareketlerini yaparken ne kadar süreyle sabit kalmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Tansoy,

Esneme egzersizlerinde acı hissettiğinizde durmanız gerektiği doğru bir yaklaşımdır. Ancak, bu acının sınırı çok önemlidir. Hafif bir gerginlik hissetmek normaldir ve bu genellikle kasların esnediğini gösterir. Fakat keskin, şiddetli bir acı hissediyorsanız, bu bir yaralanma belirtisi olabilir ve derhal durmalısınız.

Esneme hareketlerinde sabit kalma süresi genellikle 15-30 saniye arasında olmalıdır. Bu süre, kasların yeterince esnemesi ve esnekliğin artırılması için idealdir. Her esneme hareketini birkaç kez tekrarlamak da faydalı olabilir. Vücudunuzu dinleyerek ve aşırıya kaçmadan egzersizlerinizi yapmanız önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Mide Egzersizleri Nasıl Yapılır?
Mide Egzersizleri Nasıl Yapılır?
Kamburluk Egzersizleri ve Hareketleri
Kamburluk Egzersizleri ve Hareketleri
Aşil Tendonu Egzersizleri ve Yöntemleri
Aşil Tendonu Egzersizleri ve Yöntemleri
Burun Kaldırma Egzersizleri Nasıl Yapılır?
Burun Kaldırma Egzersizleri Nasıl Yapılır?
Diyet Egzersizleri Listesi
Diyet Egzersizleri Listesi
Güncel
Evde Egzersiz Nedir ve Nasıl Yapılır?
Evde Egzersiz Nedir ve Nasıl Yapılır?
Güncel
Ofis Egzersizleri ve Hareketleri
Ofis Egzersizleri ve Hareketleri
Güncel
Denge Egzersizleri ve Hareketleri
Denge Egzersizleri ve Hareketleri