{ "title": "Yüz Felci Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/yuz-felci-egzersizleri.jpg", "date": "22.01.2024 01:03:31", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Yüz felci egzersizleri, yüzdeki sinirsel liflerin zedelenmesi neticesi yüzün mimik adalelerindeki davranış kaybına yol açan yüzdeki felcin rehabilitasyonu içindir. Bu felç anında her yaşta görülebilir. Sinirin hasarı yüzde mimik kayıplarına neden olmakla beraber yüzde ağrı, baş ağrısı ve vertigo şikâyeti, kulakta ağrı, kulakta çınlama, sese karşın duyarlık, konuşma zorluğu, salyayı tutamama benzeri sorunlara da kapı aralamaktadır. Yüz felcinin en malum sebebi enfeksiyonlar meydana gelmesine nazaran, yüzdeki felce neden olabilecek yüzlerce başka neden vardır.

Yüz felcinde fizik tedavi yolu tek tedavi değildir ve yüzdeki felce sebep olan vaziyetler önce ortadan kaldırılmalıdır. Yüzdeki felcin tipik olarak da elektrik ve sıcak olmayan ortamdan etkilenerek geçirilmesi fazladır. Fakat bunun yanında bir yandan aileden rastgele herhangi birinin yüzde felci geçirmesi sebebi ile o ailedeki bütün bireylerin geçirebileceğine işarettir. Fakat bu felci geçiren kişi ilk 3 hafta sıcak olmayan dış ortamdan kaçınmalı ve korunmalıdır. Yüzdeki felç egzersizleri ya da jimnastiğinin yapılış tarzı, bu felci geçiren kişi ilk olarak da bir kulak burun boğaz uzmanına gitmelidir. Bir ayna karşısında egzersizleri yapabilir. Egzersizler ayna karşısında gün içerisinde 3-4 kez ve her egzersiz 8-10 saniye sürmelidir. Bununla beraber felçten korunmak amaçlı terlediğiniz vakit rüzgâr ve sıcak olmayan ortamlarda kalmamalı, ıslak saç ile dışarı çıkılmamalı, gezi ederken cam tamamıyla açık olmamalı. Yüz felci egzersizleri mahalline getiren kişi dudaklar kapalıyken üfler benzeri inşa etmek, dudaklar açık iken yeniden üfler olarak ağızlar büzülür. Gözler kapalıyken yeniden ağız açılır. Burun sağa sola gerçek kıvrılır, burun sonuna denli açılır, göz kırpılır, ağız kapalıyken göz açılıp kapanır. Aşağı dudak üst dudağın üst kısmına çekilir. Aşağı çene kaldırılır ve ağız açık tutulur, faklı ağız şekilleri yapılmaya çalışılmalıdır.

Yüz felci egzersizini tek yapamıyor iseniz hekim kontrolüyle yapılabilir. Bununla beraber yalnızca fizik rehabilitasyona bırakılmamalı bununla beraber egzersizler yapılmalı, sakız çiğnenmeli, güler benzeri yanaklar kaldırılıp indirilmeli. Yüz jimnastiği denince akla iştirak eden şunlardır.
Yüz kaslarına fizik tedavi uygulanması halinde sinirlerin işlevini geriye kazandırdığına konusunda kesinlikle bir haber bulunmamaktadır. Tek uzunca devam eden felç halindeki kaslar güçsüzleşir. Ardından siniri düzeldiğinde yüzde asimetri ve kuvvet kaybı meydana gelmektedir. Bu vaziyette hastanın kendiliğinden yapabileceği egzersizler sakız çiğneme, suyu pipet ile içme, masaj inşa etme. Surat uyuşana denli parmak uçlarıyla yüze hafif hafif vurma haricinde fizik tedavi de uygulanabilir. Bu uygulamalar ile fonksiyonlarını elde etmek çok olasıdır. En mühim yaklaşım egzersizlerdir. Fizik tedavi ile egzersiz inşa edilmesi en mühim uygulamadır.
Çocuk yaşta bir yüz felci geçiren bireyin ve tekrardan iyileşmesi nihayetinde 2. Felci tamamıyla daimî olarak yakalanması çok önemli riziko taşımaktadır. Yaşlı insanların yüz felci geçirmesi ek olarak zor geçmektedir. Kesinlikle yüzde daimî bir şekil bozukluğu görülmektedir. Yaşlıların iyileşmesi çok güçtür.
" } ] }