{ "title": "Yoga Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/Yoga-Egzersizleri-87.jpg", "date": "20.01.2024 14:26:44", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Yoga egzersizleri; Yoga hem zihinsel hem de bedenen vücut jimnastiği olarak medite olan meditasyon türüdür. Yoga Hindistan ülkesinde 5000 yıl aşkın olarak uygulanmaktadır. Yoga egzersizlerinin esas amacı vücut ve zihin rahatlaması dikkatte alınır. Ayrıca bölgesel fiziksel performası ve stres azaltıcı rahatlama şekilleridir. Yoganın birçok uygulama alanı ve farklı seviyeleri de vardır. Kelime anlamı olarak yöntem, kontrol altına almak vb. Uygulama amacına göre farkı yoga egzersizleri yapılmalıdır. Esas felsefe olarak gelişen yoga şimdi farklı uygulama alanları olan fiziksel bir aktivite olarak da geçmektedir. Yoganın özellikle uygulandığı kısımda mutlak pozitif etkisi de olmaktadır. Kısaca siniri azaltmakta ve stresli olduğunuz zaman uyguladığınız her yogada stres kontrol altında tutabilirsiniz. Stres ve sinir kontrolü vücutta rahatlama hissi, arınma hissini hissedersiniz ve vücut esnekliği de dengelemektedir.

Yoga egzersizleri ve dikkat edilmesi gerekenler

Yoga egzersizleri yapmaya karar verdiyseniz hareketleri öğrenerek doğru şekilde yapmalısınız. Hareketlere başlamadan evvel ilk önce dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Bu hareketleri yapabileceğiniz rahat spor kıyafeti giymeli ve yogayı yapmaya uygun olan bir ortamı seçmelisiniz. Sakin ve huzurlu bir ortam olmalıdır. En başlarda esneme üzerine yapılan yoga egzersizlerinde çoğu kişi zorlanabilir. Bunun sebebi yogaya başlayanların çoğu esneme hareketlerinin sıklıkla tekrarlandığı jimnastik ya da spor türüyle ilgilenmediği için vücut en başlarda zorlanır ve vücudun birçok kısmında ağrılar oluşur. Yoga egzersizleri sağlıklı ve düzgün bir spor çeşididir. Fakat ne kadar da zararsız olduğu bilinse de bazı sıkıntılar oluşturabilir. Temel yoga egzersizlerinin en başlarda uygulanabilecek olan hareketleri;

Köprü duruşu: Yoga egzersizlerinin arasında önemli bir yere sahiptir. Evde rahatlıkla uygulanabilecek bir harekettir. Sırt ve bacak bölgesi için rahatlatıcı ve stres azaltıcı bir harekettir. Uykusuzluk ve yorgunluk içinde çözüm noktasıdır. Bu hareket sırt kısmınız yerde kalça havada ellerin ayak topuklarıyla birleşmesi ile uygulanır.

Çocuk duruşu: bu hareket sinir sistemi ve lenfler için oldukça etkilidir. Normalde fiziksel egzersiz gibi görünse de yoga felsefesi içerisinde bütünleşerek zihin egzersizi halini almıştır. Bu yoga hareketinde dizlerinizin üzerine çökerek ellerinizi başınızın ilerisine doğru uzatarak yerde paralel bir pozisyon oluşturulur.

Öne eğilme: Stres, depresyon ve bitkinliğe iyi gelen bir harekettir. Ayaklar ve bel dik şekildeyken belden yukarısının ön tarafa eğilerek ellerinin yere değdirmesi yani öne eğilme hareketidir. Bacak kaslarında oluşan esneme ile sağlanmaktadır.

Ters savaşçı: Bacak kısımları kötü bir durumdayken gövdenizi esnetir. Bu pozisyonda arka bacaklarınızda oluşacak esnemeyi hissedebilirsiniz. Geriye doğru uzanarak, esnemeye devam edin, sonrasında kalçanız açılarak ve üst gövdeniz esneyecektir.

Dağ zirvesi: Egzersize başlarken uygulayabileceğiniz temel bir harekettir. Bu pozisyonda derin nefes alarak duruşunuza odaklanmalısınız. Ellerinizi yan tarafınıza uzatarak derin nefes alarak kendinizi geriye doğru esnetin.

Sandalye: Özellikle bacaklarını çalıştırmak isteyenler için ideal harekettir. Gerekli olan gövde gücü ve biraz bacak. Esnekliğe ihtiyaç yoktur. Dönen sandalye pozu ile daha kolay olmasını sağlarsanız.

Baş aşağı köpek: bu pozisyon diz kirişlerini esneten egzersiz hareketidir. İlk önce belinize etki eder ama sonrasında daha iyi hissetmenizi sağlar.

Ağaç yoga: Yoga egzersizleri içinde denge pozu için en iyisidir. Tek ayak üzerinde durarak diğer ayağınızı baldırınıza getirerek durmanız gereklidir. Ayrıca dengenizi geliştiren bu harekette esnekliğe ihtiyaç yoktur.
" } ] }