{ "title": "Skolyoz Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/skolyoz-egzersizleri.jpg", "date": "21.01.2024 10:30:29", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Skolyoz Egzersizleri, Skolyoz, omurganın yana doğru göğüs ve bel bölgesine doğru kayması eğrilmesidir. Skolyoz omurgayı etki eden ciddi bir rahatsızlıktır. Skolyoz egzersizler ile düzeltilmeye yakın sonuçlar vermektedir ancak Skolyozu düzeltmek zaman alır. Gerçekçi olmak gerekirse skolyozu tamamen düzeltmek neredeyse imkânsızdır. Fakat skolyozun omurgada gerçekleştirdiği eğri egzersiz yardımı ile düzeltiline bilinir. Bu egzersizleri spor yaparak minimal düzeye indirile bilinir. Ancak bu egzersizler ancak skolyozun çeşitliliğine göre değişir. Başlıca skolyoz çeşitlerini aşağıda sıralayarak yapılacak egzersizleri sıralayabiliriz.

Doğuştan (Konjenital) skolyozu; Ekseri omurgadaki bir kusura veya birbiri ile birleşmesi neticesinde kaburgalara bağlıdır. Konjenital skolyozhastalığı (Konjenital) adeta çocuk felci ve beyin felci tarzındaki hastalıklar sonucunda oluşan skolyoz (Omurga eğikliği) gibi bel ve göğüs bölgelerinde görülen tarafa doğru eğriliğidir. Doğuştan (Konjenital) skolyoz hastalığı ekseri 0-3 yaş arasında görülmektedir. Bu hastalık ile karşı karşıya kalındığında Uzman bir hekime başvuruda bulunularak vereceği vücut hareketlerine göre hareketler yapılmalıdır. Beyin felci ile kas erimesi gibi durumlara bağlı olarak kas felci sonunda oluşan Polio (Çocuk felci) daha önce sorunsuz bir omurgada bilinmeyen bir nedenden ötürü ortaya çıkar hakeza böylesi bir durumda Uzman hekimlere başvurular egzersizler yapılmalıdır. Gelişi güzel egzersizler omurgaya daha fazla zarar verebilir.

Skolyozun en sık görülen şekli olan İdiyopatik skolyoz kalıtsal bir nedenle olabileceği düşünülmektedir. En fazla genç kızlarda, ergenlik döneminde hızlı büyüme döneminde görülür. İdiopatik skolyoz ekseri ailenin genetik (Kalıtsal) nedenlere bağlı gibi gözlemlenmektedir.

Uzman doktorlar tarafından eğri ve şiddet derecesi az olan hastalarda fizyoterapistler tarafından birtakım egzersizler uygulanmaktadır. Skolyoz tedavisinde amaç omurgayı düzeltmek, omurganın esnekliğini artırmak, kas kuvveti düzensizliğinin bir düzene koymak amaçları ile uygulanır. Germe bu egzersizler ile kas kuvvetini artırıcı bir kısım skolyoz egzersizleri verilir. Bu egzersizler arasında en fazla kullanılanlar şunlardır;
1- Kuru yüzme egzersizi, bu egzersiz sayesinde omurganın düzelmesi amaçlanmaktadır. Birçok Uzman tarafından önerilmektedir. Yüzme sayesinde omurgadaki eğrilikler suyunda etkisi ve ritmik kol ve bacak hareketleri ile düzelme sağlanır.

2- Emekleme pozisyonunda durularak baş kısım ellerden de destek alarak ileri doğru eller yerden kesilmeden başın yukarı doğru kaldırılmasıyla sağlanır. Bu egzersiz ev içerisinde rahatlıkla yapılır böylelikle omurgadaki eğrilik zamanla düzene girmektedir.

3- Emekleme pozisyonu alınarak burun bir dize değdirilmesi ardından diğer dize kısa süre aralıklarla değdirilmesi ile gerçekleşir. Bu hareket gün içerisinde ortalama 5 dakika gün içerisinde yapılmalıdır.

4- Emekleme pozisyonu alınarak eller sabit tutulur ve kalça ile topuk üzerine oturulur. Burun mümkün oldukça dizlere doğru yaklaştırılmalıdır. Ardından burun yatağa sürülerek olduğu kadar eller ile ileri doğru uzanılmalıdır. Gövde ile baş kaldırılarak tekrardan başa dönülür.

Her ne kadar skolyoz hastalığına ilişkin bir kısım genel egzersizler önerilmiş ise de bu rahatsızlığa maruz kalan bir hasta kesinlikle Uzman bir fizyoterapistler tarafından verilen egzersizlere riayet etmelidir ve kendisine çıkartılan egzersiz pozisyonuna harfiyen uyulmalıdır.
" } ] }