{ "title": "Siyatik Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/Siyatik-Egzersizleri-93.jpg", "date": "21.01.2024 10:56:42", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Siyatik egzersizleri, siyatik, bel kemiğinin alt kısımlarından başlayan, bacağın arka kısmına kadar uzanan siyatik sinirlerde meydana gelen ağrılar olarak tanımlanır. Ağrı yavaş bir şekilde başlayarak zamanla ilerler. Bazen aniden şiddetli bir şekilde başlayıp yavaş yavaş azalan özelliği de vardır. Öksürürken, hapşırırken ya da ani hareket yapıldığında ağrılar şiddetlenebilir. Siyatik ağrıları genelde omurgada meydana gelen sorunlar nedeniyle oluşur. Omurgada kıkırdak doku hasarlandığında bölgedeki diskler yerinden kayabilir. Bu durumda diz kapağında iltihaplanmayla beraber siyatik ağrıları başlar. Siyatik ağrısı yaşayan kişiler bacak ve bel bölgesini fazla yormaktan kaçınmalıdır. Hastanın sık sık dinlenmesi gerekir. Siyatik teşhisi konan hastalarda en önemli tedavi planı fizik tedavidir. Fizik tedaviye ek olarak dinlenme saatlerini arttırmak, ağır aktivitelerden kaçınmak ve ağrıyı kontrol eden ilaçlar kullanmak faydalı olur. Siyatik için egzersiz yapmak uzmanlar tarafından önerilmektedir. Egzersiz her gün düzenli şekilde uygulandığında ağrılar üzerinde ciddi fayda sağlar. Düzenli bir şekilde yapılan egzersizler 2 ay sonrasında faydalarını göstermeye başlar. Fakat egzersizler yapılırken çok dikkat edilmelidir. Yapılacak ufak bir hata kalıcı hasarların oluşmasına yol açabilir. Siyatik egzersizleri direkt sırt kasları ve bel bölgesinde bulunan kasların güçlenmesine yönelik yapılmaktadır.

Siyatik egzersizleri nasıl yapılır?

Sert bir yüzeye yumuşak yapıda bir örtü serilir. Örtünün üzerine sırt üstü yatılarak, dizler bükülür. Ayaklar kalçaya doğru çekilir ve ayaklar bükülür. Kollar göğüs üzerinde birleştirilir. Üst karın kasları kullanılarak gövde yerden yukarı doğru kaldırılır. Baş ve boyunu kaldırmadan yalnızca göğüs yükseltilmelidir. 5 dakika pozisyonda kalınarak rahatlama pozisyonu geçilir ve 10 saniye aradan sonra aynı egzersiz tekrarlanır.

Bir egzersiz topu temin edildikten sonra sert bir zemine kollar ve ayaklar düz şekilde topun üzerine oturulur. Kalça kısmından esneme yapılarak yere ayak parmakları değecek şekilde arkaya doğru yaslanılır. 5 saniye pozisyonda kalınır. Ayak topukları yere değdirilerek yavaşça oturulur, aynı şekilde 5 saniye bu şekilde kalınır.

Yüzme havuzunda ayakta pozisyon alınır. Önce ayağın biri öne doğru kaldırılarak dümdüz tutulmaya çalışılır. 5 saniye kadar beklendikten sonra ayak indirilerek diğer bacak kaldırılır.

Siyatik egzersizleri içinde en faydalı olan egzersizlerden biridir. Dizler bükülerek ayaklar kalçaya doğru çekilir. Kollar iki tarafta ayaklara paralel olacak şekilde uzatılır. Uygun pozisyon alındıktan sonra göbek içe doğru çekilerek alt karın kaslarının sıkılaşması sağlanır. Bu işlem anında sırt dümdüz olmalıdır. Pozisyonda ortalama 5 saniye beklenmeli ve sonra rahatlanmalıdır. Gün içinde 10 defa uygulanmalıdır.

Düz bir yere başın altına yastık koyularak yatılır. Sırt üstü yattıktan sonra bacak havaya kaldırılır ve iki elle bacak sıkıca tutularak desteklenir. Bacak göğüs hizasına kadar kaldırılır. Her bacak için hareket üç defa tekrarlanmalıdır.
" } ] }