{ "title": "Ses Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/ses-egzersizleri.jpg", "date": "21.01.2024 01:45:51", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Ses egzersizleri, Ses, akciğerlerden birikip gelen havanın ses organları tarafından biçimlendirilmesi ile oluşan, kulakla ya da hassas aletlerle hissedilebilen, algılanabilen titreşime verilen addır.

Titreşime uğrayan bir nesnenin oluşturduğu titreşimler serisine de ses denir. Sesin oluşabilmesinde en önemli etken titreşim hareketinin oluşmasıdır. Titreşim bir nesnenin temasında oluşan ileri geri hareketidir. Titreşim meydana getiren ses kaynakları havada titreşime neden olur. Titreşen havada çok hızlı bir şekilde yayılarak kulağımıza ulaşır ve kulağımızda da bir etki oluşturur. Böylece de bu sesi işitilmiş ve algılamış oluruz. İnsanların kendi organlarıyla kendisinin ortaya çıkarıp, üretip kullandığı bütün bu sesler, konuşma esnasında kullandığımız bu dilin en küçük parçası ile dilin temelini oluşturmaktadır. Sesler, bütün anlamı ayırt edici özelliğe sahip olup olmadıklarına bakılarak ses değişkesi yani allofon ve sesbirim yani diğer adıyla fonem olmak üzere iki bölümde ele alınır. Yaşadığımız dünyada sesleri bulunan, ses çıkaran sayısız canlı ve cansız varlık vardır. İnsanlar, hayvanlar, müzik aletleri, yağmur, şelale, taşıtlar gibi. Bizlerde birey olarak çıkarmış olduğumuz bu seslerimi korumamız ve ses sağlımızı korumamız şarttır. Eğer sesimizi kaybetmek istemiyorsak bazı temel kurallara uymamız ve belirtilen egzersizleri yapmamız gerekmektedir. Öncelikle ses egzersizlerini yaparken boynuzumuz yere 180 derecelik açıyla paralel olacak bir şekilde ve gırtlak ses yoluna engel olmayacak bir şekilde pozisyon alacaktır. Sonra vücut hareketlerimiz karın boşluğunun altında başlayacaktır ve nefes alınırken de diyafram adı verilen karın ya da mide boşluğunun başladığı yerin inip kalkması gerekmektedir. Sesin verilmesiyle birlikte de karın bölgesinin içeriye doğru şekil alarak nefes yavaş bir şekilde dışarı bırakılacaktır ve son olarak ise yapmış olduğumuz nefes alışverişlerinin sırasında ise göğüs kafesi sabit bir şekilde duracaktır ve hareket etmeyecektir.

Egzersiz:1: Almış olduğumuz nefesin gerçekten sizin için çok ağırmış gibi olduğunu hayal edip düşünerek işe başlayın. Gevşemiş ve rahat bir şekilde aralıklarla duran bir sandalyeye dik bir vaziyette oturun. Burnunuz yardımıyla nefes alın ve almış olduğunuz nefesin karın çevresinin alt kısmına çöktüğünü fark edeceksiniz, bunun sizde yarattığı duyguyu hissetmeye çalışınız. Nefesinizi de birkaç saniyeliğine tutun ve nefes içerideyken belinizin ve karnınızın genişlemiş olduğunu hissedeceksiniz. Daha sonra nefesinizi artık hızlı bir şekilde ağzınızdan verin (Ancak hala sanki nefesinizin sanki çok ağır bir şeyi içinizden atıyormuş gibi hissedin) Bunları uygun sıra ile yaparken de nefesi kesinlikle ciğerinize doldurmayın, çünkü şarkı söylemek amacıyla alınması gereken bu nefes diyafram nefesi olarak adlandırılabilir. Bu birinci egzersizi 3 set halinde ve her sette 8 kere olmak şartıyla tekrarlayın. Setler arasında da 10-15 saniye arasında dinlenmeyi unutmayınız.

Egzersiz:2: Önce diyaframdan derince bir nefes alın, sonra da oldukça yavaş olacak bir şekilde tıs sesi çıkararak dişlerinizin arasından bu sesi verin. Nefesinizi verirken de bedeninizde oluşan titreşimlerin duygusunu hissetmeye çalışın, nefesinizi verirken kesinlikle karnınıza odaklanın. Bu eylem sırasında ise karnınızın yavaşça eski haline geldiğini göreceksiniz. Bu sırada da göğüs kafesinizde nefes alışverişlerin esnasında ise aynı pozisyonda kalınması gerekmektedir. Yani göğüs kafesiniz inip kalkmamalıdır. Nefes verişinizin sonucunda ise tekrar nefes alma duygusuna kapılmanız gerekmektir. Bu egzersizi ise 8-10 kere aralıksız bir şekilde yapın.

Egzersiz 3: Sırtınızı duvara doğru dayayın. Bu hareketi yapmanızın sebebi ise doğru duruşu yakalamaktır. Yavaş bir şekilde burnunuzu kullanarak nefes alın. Nefesinizi hızlı bir şekilde ağzınızdan verin. Bu egzersizi 3 sette ve her sette 8 kere olmak şartıyla tekrarlayın. Setler arasında da 10-15 saniye kadar dinlenmeyi unutmayın.

Kontrollü ve düzgün bir şekilde nefes almak ve vermek doğal olarak kazanılabilecek bir teknik olmanın aksine uzun bir çalışmanın ürünü ile oturtulabilecek ve gerçekleştirebileceğiniz bir tekniktir. Sesinizi çok iyi bir şeklide kontrol edebilmeyi başarabilmeniz müzik yaparken kullandığınız sesin üzerinde büyük ve etkili bir değişim yaratır. Hiçbirimiz bir şarkının tam da ortasında nefes nefese bir şekilde kalmak istemez. Bu yapacağınız egzersizler ile sesinizi kontrol edebilme becerinizi sağlayacaktır. Böylece şarkıların içinde geçen bu uzun cümleleri çok kolay bir şeklide söyleyebilir duruma geleceksiniz. Ses üzerinde egzersizler yaparken ilk iki hafta asla kendinizi zorlamayın, sadece bahsedilen egzersizi özümsenmesine zaman ayırın.
" } ] }