{ "title": "Ses Açma Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/Ses-Acma-Egzersizleri-66.jpg", "date": "21.01.2024 14:43:44", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "
Ses Açma egzersizleri, Ses, akciğerlerden birikerek gelen havanın ses organları tarafından biçimlendirilmesi ile oluşan, kulakla ya da hassas aletler ile hissedilebilen, algılanabilen titreşime verilen isimdir. Titreşime uğrayan bir nesnenin oluşturduğu titreşimler serisine de ses denilmektedir. Sesin oluşmasında en önemli etki titreşim hareketinin oluşma durumudur. Titreşim havada çok hızlı bir şekilde yayılarak kulağımıza ulaşmakta ve kulağımızda da bir etki oluşturmaktadır. Bu şekilde sesi işitmiş ve algılamış olmaktayız. İnsanların kendi organları ile kendisinin ortaya çıkararak üretip kullandığı bütün bu sesler, konuşma sırasında kullanılan dilin en küçük parçası ile dilin temelini oluşturur. Yaşadığımız dünyada sesleri bulunan, ses çıkaran sayısız canlı ve cansız varlık bulunmaktadır. İnsanlar, hayvanlar, yağmur, şelale, taşıtlar, müzik aletleri gibi. Bizlerde kişi olarak çıkarmış olduğumuz bu seslerimizi korumak ve ses sağlımıza iyi bakmak zorundayız. Eğer sesimizi kaybetmek istemiyorsak bazı temel kurallara uymamız ve belirtilen egzersizleri yapmamız gerekmektedir.

Ses Açma Egzersizleri Nelerdir?

1) Egzersiz: Alınan nefesin gerçekten çok ağırmış gibi olduğunu hayal ederek başlamak gerekir. Gevşemiş ve rahat bir şekilde aralıklarla duran bir sandalyeye dik bir vaziyette oturarak burnumuz yardımı ile nefes alıp ve almış olduğumuz nefesin karın çevresinin alt kısmına çöktüğünü fark edip, bunun sizde yarattığı duyguyu hissetmeye çalışınız. Nefesi de birkaç saniyeliğine tutmak ve nefes içerideyken bel ve karnın genişlemiş olduğunu hissedeceksiniz. Daha sonra nefesi artık hızlı bir şekilde ağzınızdan verilmelidir. Bunları uygun sıra ile yapmak ve de nefesi kesinlikle ciğerden doldurmamak gereklidir. Çünkü şarkı söylemek amacı ile yapılan bu nefes egzersizi diyafram nefesi olarak adlandırılır. Bu egzersizi 3 set şeklinde ve her sette 8 kere olmak şartı tekrarlamalıdır. Setler arasında da 10-15 saniye arasında dinlenme sağlanmalıdır.

2) Egzersiz: Önce diyaframdan derince bir nefes alıp, sonra da oldukça yavaş bir şekilde tıs sesi çıkarıp dişlerinizin arasından bu sesi verin. Nefes verirken de bedeninizde oluşan titreşimlerin duygusunu hissetmeye çalışmalıdır. Nefesi verirken kesinlikle karına odaklanılmalıdır. Bu egzersiz sırasında ise karnın yavaşça eski haline geldiğini görmelidir. Bu sırada da göğüs kafesinde nefes alışverişi esnasında ise aynı pozisyonda kalınması gerekir. Yani göğüs kafesi inip kalkmaması doğrudur. Nefes veriş sonucunda ise tekrar nefes alma duygusuna kapılmak gereklidir. Bu egzersiz ise 8-10 kere aralıksız bir şekilde yapılmalıdır.
" } ] }