{ "title": "Rahatlama Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/Rahatlama-Egzersizleri-93.jpg", "date": "21.01.2024 16:48:07", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Rahatlama egzersizleri, stres, panik atak, anksiyete ve diğer kaygı bozukluklarıyla başa çıkmada kullanılan en sık yöntemlerden biri de gevşeme ya da rahatlama egzersizleridir. Bu rahatlama egzersizlerindeki asıl amaç, vücudu rahatlatmak ve kaygılardan ötürü oluşan fiziksel belirtiler olan kalp, baş ağrısı, nefes darlığı, titreme ve çarpıntı gibi faktörleri uzaklaştırmaktır. Sizlere işte bu fiziksel olarak sağlanan rahatlama, zihinsel rahatlatmayı da kolaylaştıracaktır. Panik atak anında uygulanan bu egzersiz atağın şiddetini ve süresini kısaltmada etkilidir. Ayrıca kişi fiziksel belirtilerinin kontrolünü sağlamasıyla da atak geçirmekten duyulan fobileri yok edebilir.

Rahatlama Egzersizlerinin Amacı
Rahatlama egzersizi stresle ve panik atak ile başa çıkma sırasında yardımcı olmaktadır. İlk başlarda rahatlama egzersizleri kişiye çok zor, sıkıcı ve etkisizmiş gibi gelebilir fakat egzersizler yapılmaya devam edildiği sürece etkinlik düzeyleri artar. Vereceğim egzersizi her gün yarım saat kadar vakit ayırmak kişinin panik, kaygı ve stres sorunları ile baş edilmesinde önemli katkılar sağlayacaktır. Rahatlama egzersizlerine başlamadan önce konuya hassasiyetle bakmak ve bu vereceğim teknikleri uygularken istekli olmak gerekir.

Rahatlama egzersizleri örnekleri

Kendinizi rahat hissettiğiniz yere uzanınız veya oturunuz. Gözlerinizi kapatıp, ortam müsait ise sakin bir müzik açıp dinleyebilirsiniz. Sıkı giysilerinizi gevşeterek, nefes alışverişinizi kontrol ediniz. Egzersizlerin ilk adımları genellikle ellerin gevşetilmesiyle başlar. Ellerinizi olabildiğince sıkı bir şekilde yumruk yapınız ve yumruğunuzu 5 saniye kadar sıkınız. Ardından 5 saniye kadarda gevşetiniz. El egzersizini ve vereceğim egzersizleri 3 kez tekrarlayınız. Ardından kollarınızı önünüzde bir duvar varmış gibi ileriye doğru geriniz. Avuç içlerinizi karşıya bakmasını sağlayınız. Yine aynı şekilde kollarınızı 5 saniye kadar gerin ve ardından kollarınızı gevşek bırakınız. Daha sonra omuzlarınızı, başınızı oynatmadan kulaklarınıza değdirecek kadar yukarı kaldırınız. Kaslarınızı olabildiğince kasınız ve yine 5 saniye kadar bekleyip, yavaş yavaş omuzlarınızı gevşetiniz.

Sıra şimdi başınız ve yüzünüzde. Kaşlarınızı çatabildiğiniz kadar çatıp, 5 saniye sonra gevşeyiniz. Gözlerinizi sıkıca yumunuz ve yumma esnasında göz kapaklarınızın kasıldığını hissediniz. Yine 5 saniye kadar öyle kalıp, gevşetiniz. Gevşek pozisyonda 5-6 saniye kadar kalınız. Daha sonra tekrar deneyiniz.

Sıradaki egzersizimiz olan boyun çok önemlidir. Başınızı çenenize değdirmek istermiş gibi öne doğru eğiniz ve 5 saniye kadar bu pozisyonda kaldıktan sonra gevşeyiniz. Ardından 5-6 saniye sonra tekrar ediniz.

Bacaklarınızı yere oturarak ileriye doğru uzatıp, kasabildiğiniz kadar kasınız. Sanki bir duvarı itmeye çalışıyor gibi bacaklarınızı itiniz ve 5 saniye bu şekilde kaldıktan sonra gevşeyiniz.

Gövdenizin her yerini sırasıyla takip ederek egzersizleri uygulamaya çalışınız. Bu egzersizleri herkes yapabilir fakat doğru uygulamak çok önemlidir. Egzersiz sonunda tüm kaslarınızın ağırlığını serbest bırakınız. Hiçbir kasınızın sert ve gergin kalmadığından emin olunuz. Rahatlama egzersizlerden sonra mutlaka ılık bir duş alınız, varsa termale haftada bir gün gidilmesinde yarar vardır.

" } ] }