{ "title": "Menisküs Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/meniskus-egzersizleri.jpg", "date": "19.01.2024 07:48:22", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Menisküs egzersizleri, uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında bulunan yassı şeklindeki bölgeye menisküs adı verilmektedir. Menisküsler her iki dizin iç ve dış tarafında olmak üzere iki adet sert kıkırdak yapıdan oluşmaktadır.

Menisküslerin görevleri nelerdir?
Menisküslerin yokluğunda uyluk kemiği ile diz eklemi arasındaki yoğunluk artacak ve yüz diğere noktalara dengeli bir şekilde dağıtılmayacaktır. Bu sebeple eklemlerdeki aşınma artacak ve kireçlenme problemleri ile karşı karşıya kalınmaktadır.

Menisküs yırtığı nasıl oluşur?

Genç sporcularda genellikle travma sonrası menisküs yırtılması meydana gelir. Yaşlılarda ise kireçlenme sebebiyle sıklıkla meydana gelir. En çok oluşma şekli ise merdiven basamaklarında yere basan ayak tarafında ve sporcuların ayaklarını dengesiz kullanılmasında menisküs yırtığı oluşmaktadır.

Menisküs yırtığı tanısı nasıl konur?
Bu sebeple hastanın en kısa sürede Uzman bir hekimle görüşülmeli ve tedavi olunması gerekir.

Menisküs ameliyatı sonrası yapılması gereken egzersizler nelerdir?

Menisküs ameliyatı sonrası bacak egzersizleri yapmak dizinizin en kısa zamanda eski haline dönmesini sağlamakta ve bacak kaslarınız geliştirerek en kısa zamanda normal yaşantınıza dönmenize olanak sağlamaktadır. İlk olarak ameliyat olunan dizin iki hafta kadar hareketsiz kalması gerekmektedir.2 hafta sonrasında doktor kontrolünde egzersizler yapmaya başlanılabilir.

Yapılacak egzersizler şunlardır:
  • Duvara yaslanıp dizinizi büküp, gerdirerek sırtınızı duvara boyunca kaydırınız.
  • Yaralı bacağınızı merdiven basamağına koyup yavaşça basamağın üzerine çıkınız.
  • Ayaklarınız sabit şekilde dizinizi öne arkaya yavaşça bırakınız.
  • Yerde belirlenen bir çizgi ile yavaşça üzerinden atlamaya çalışınız.
  • Ayaklar omuz hizasında açılıp yüksek bir zemin üzerine iki ayağın parmak uçlarıyla çıkılıp step hareketleri yapınız. Bu hareketi günde 15- 20 tekrar ile günde 3 defa yapabilirsiniz.
  • Günde en az yarım saat yürüyüş yapmanız önerilmektedir.
bu hareketleri yaparken dikkatli olmanız ve doktor kontrolünde yapmanız tavsiye edilmektedir.
" } ] }