{ "title": "Konuşma Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/konusma-egzersizleri.jpg", "date": "19.01.2024 06:13:52", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "
Konuşma Egzersizleri: Dil ve konuşma egzersizi konuşma bozukluğu olan kişilere uygulanır. Konuşma bozukluklarının düzelmesi ve peltek olan dil bozukluğu gibi birçok konuşma bozukluklarını düzeltir. Kekeleme, artikülasyon bozukluğu, ses bozukluğu, dil bozukluğu gibi konuşma bozuklukları vardır.

Konuşma Egzersizlerini Kimler Daha Çok Yapmalıdır?
Konuşma egzersizleri down sendromu, dudak-damak yarılığı, ağız etrafındaki zayıf kaslar, yutma problemi, zihinsel gerilik, işitme kaybı, otizm gibi kişiler konuşma egzersizleri ile konuşmalarını daha güzel bir duruma getirebilirler. Konuşma egzersizleri Uzman kişiler tarafında yaptırılır. Konuşma egzersizleri çene hareketleri, dil hareketleri, burun hareketleri, dudak hareketleri, yanak hareketleri, nefes alma, gırtlak hareketleri ve mimikler gibi egzersiz hareketleri yapılır. Konuşma egzersizleri zamanında ve düzenli bir şekilde yapıldığı zaman faydası olur. Dil ile yapılacak birkaç egzersiz konuşma bozukluğunu ortada kaldırır. Ağız tamamen açılır ve dil uzata bilindiği kadar uzatılır ve dil sağ ve sol dişlere değdirilir. Dil ile çenenin en alt noktasına değdirmeye çalışılır. Dil ile dudakların her tarafı yalanır ve egzersizler için ön hazırlık olur. Daha sonra dil çıkartılır ve sanki bir şey yalanır gibi aşağı yukarı indirilir.

Dili peltek olan biri la ve ka yı doğru bir şekilde söyleyemez düzelmesi içinde her gün beş kez la ve ka denilir. Düzenli bir şekilde yapıldığı zaman bir süre sonra peltekliği gider. Dil ile çenenin alt kısmına değdirilmeye çalışıldığı gibi bu sefer de burnun en üstüne dilin değdirilmesi için uğraşılır. Dil ucu dışarıyı çıkartılarak daire çizilmeye çalışılır.

Konuşma egzersizlerinde dil hareketleri önemli olduğu gibi dudak hareketleri de önemlidir. Konuşma egzersizlerinde zaten dudak ve dil ile yapılır. Dudak egzersizleri de zamanında ve düzenli yapılmalı ki olumlu sonuç alınabilsin.

Dudak Egzersizi

Dudak hareketlerinde ilk olarak mum yakılır ve üflenir. Dudak hareketlerini en çok i ve u harfleri tekrarlanarak düzeltilir. Dudak kapatılır ve ağzın içinde mmm sesi çıkartılmaya çalışılır. Daha sonra dudaklar kapatılır ve bir süre sıkılır sonra serbest bırakılır bu hareket beş kez tekrarlanmalıdır. Bu hareketler konuşma egzersizlerinde en önemli egzersizlerdir. Basit olduğu herhangi bir hoca gerektirmiyor evde tek başına yapılarak da düzeltilebilen egzersizlerdir.
" } ] }