{ "title": "Kekemelik Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/kekemelik-egzersizleri.jpg", "date": "19.01.2024 05:28:01", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Kekemelik Egzersizleri: Kekemelik ciddi anlamda sıkıntı verici bir hastalıktır. İnsanın düşündüğünü ifade edememesi kadar zor bir durum yoktur. Özellikle de haklı olduğunuz bir durumda insanın dil takılmasından kaynaklı olarak ifade edememesi çok zor bir durumdur. Gün içerisinde birçok zorlukla karşılaşan kemeler ifade eksikliğinden dolayı ciddi anlamda sıkıntı çekmektedir.

Kekemeliğin giderilmesi açısında bir kısım egzersizlerin yapılması kekemeliği gidermektedir. Kekemelik Egzersizleri arasında ritmik kitap okuma ve konuşma yöntemleri en popüler olanıdır. Ancak ritmik konuşmak bazı durumdalar da yeterli olmamaktadır. Bilimsel beynin sağ tarafı konuşma bölümüne yani sol yarım küre ile sağlanıyor ise de öncelikle konuşmanın değil beynin şartlanmış hatalı yapısı düzeltilmelidir. Şu an kekemelik sıkıntısı çeken biri, kekemelik egzersizleri ile bu sorundan kurtulabilir bunu şu şekilde sağlayabilir. Sesli ve yavaş bir tempoda 3-4 kelimede bir yavaş yavaş nefes alınarak kitap okunmalıdır. Bu okumalar haftanın her günü olmalıdır. Az ve sürekli şekilde yapılmalıdır.

Yeni Başlayanlar İçin Kekemelik Egzersizi

Yeni Başlayanlar için Kekemelik Egzersizlerinde ilk hafta beynin yanlış yüklenen kısmı onanmasına yönelik çalışma yapılmalıdır. Bunun için sağ yarım küreyi dışarıda bırakılması veya bu bölge farklı uğraşlarla meşgul edilerek sol yarım lop aktif hale getirilmelidir. Bilinmesi gerekmektedir ki beyin de ter işlem bulunmaktadır. Bu şu şekilde anlaşılmalıdır sağ kulakta duyduğumuz sesler beynin sol tarafı tarafından algılanır ve orada yorumlanır. Hakeza beynin sol bölgesi konuşma ve hayal kurmada görevliysen beynin sağ bölgesi matematik ve müzik işlemleri için kullanılmaktadır.

Kekemelik egzersizlerinden bir diğeri ise müzikle terapidir. Bu terapide sol kulağımıza hafif tarzlı klasik müzik kulaklıkla dinletilirken sağ kulağımızda ise hızlı olmamak kaidesiyle bir hikâye anlatımı dinletilir. Yani sol kulağımıza müzik verilirken sağ kulağımıza konuşma dinletilir. Buradaki yegâne amaç beynin sağ bölgesini işgal edilmelidir. Ardından bu işlem 1 - 10 hafta devam ettirilmelidir. Ancak bu müzik dinleme işlemi sıralı olmalıdır. Birinci gün hem müzik hem de hikâye aynı anda dinlenirken ikinci gün sadece klasik müzik dinlenmelidir. Üçüncü gün ise hikâye dinlenerek, bu sırayla 1 - 10 gün dönüşümlü yapılmalıdır. Bu evre tamamlandıktan sonra konuşma üzerinde ciddi anlamda düzeltmeler gözükecektir.

Kekemelik egzersizi olarak tekrarlayıcı okuma yapılmamalıdır. Evde izlenen bir film ve replik tekrarlanarak yapılmalıdır ve bu sürekli yapılarak hızlı bir şekilde yapıldığı taktir hızlı okuma tekrarlanmış olur. Bu egzersizle birlikte arkadaşımızın yardımı ile aynı iki makale ya da kitap birlikte yavaş tempo ile eş zamanlı olarak okunmalıdır. Bununla birlikte kısıkla ses ile okuma devam edilmekle birlikte belli aralıklarla birlikte sesli bir şekilde 3 - 4 kelime sesli bir şekilde hızlı bir tonla tekrarlanmalıdır. Bununla birlikte nefes egzersizleri de düzenli olarak tekrar edilmelidir. Böylelikle kekeme insanların konuşmaların düzeldiği gözlenecektir.
" } ] }