{ "title": "Kegel Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/kegel-egzersizleri.jpg", "date": "20.01.2024 11:08:08", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kegel egzersizleri, Vajina girişini saran kaslar pelvik taban kasları olarak adlandırılır. Bu kaslar üreme sistemi ve üriner sistem için oldukça önemlidir. Bu kaslar idrar tutma, dışkılama, cinsel ilişki, orgazm olma, doğum sırasında bebeğin çıkışını kolaylaştırma ve bağırsak hareketleri için yardımcı kaslardır. Pelvik taban kasları gevşek bir yapıda değildir ve cinsel birliktelik anında sıkılması cinsel ilişkinin gerçekleşmemesine neden olabilir. Kegel egzersizlerinin amacı kaslar üzerinde kontrol sağlamak ve şartlanmış olan refleksin sistematik olarak değiştirilmesini sağlamaktır.

Doğumda yıpranma, kasların az çalışması, menopoz dönemi, güçsüzlük kasların kasılma kabiliyetini azaltabilir ya da kısıtlayabilir. Kasların kabiliyetinde azalma ya da kısıtlanma cinsel işlev bozukluklarında büyük rol oynar. Dolayısı ile kasların egzersizler ile kuvvetlendirilmesi gerekir. Bu sayede cinsel birliktelikte daha kolay orgazm olunabilir.

Kadınlarda hapşırma, öksürme, gülme ve ayakta durma gibi normal aktivite ve refleksler ile alakalı olarak idrar kaçırma problemi yaşanabilir. Kegel egzersizleri idrar problemleri için de önemli bir egzersizdir. İdrarın kontrolsüz bir şekilde boşalmasına yol açan kasların kuvvetlenmesini ve fonksiyonlarını daha iyi yerine getirebilmelerine yardımcı olur. Kegel egzersizleri tıpkı halter kaldırmaya benzer. Halter kaldırarak kol kasları nasıl kuvvetleniyorsa kegel egzersizleri de doğru yapıldığında pelvis tabanı kaslarını kuvvetlendirir. Kegel egzersizleri sayesinde idrar tutamama problemi cerrahiye gerek kalmadan tedavi edilebilir.

Kegel egzersizleri nasıl uygulanır?

Kegel egzersizlerine başlamadan önce hangi kasların çalışmadığı ya da sınırlı çalıştığı bilinmelidir. Pelvis tabanı kaslarını kontrol etmek için bazı testler uygulanabilir. Bu testler şu şekilde olur;
İdrar yaparken idrarın yarıda kesilmesi ve hangi kaslar ile idrarın tutulduğu öğrenilmelidir. Bu işlem yapılırken kalça ve karın kasları mümkün olduğunca serbest bırakılmalıdır.

Eğer ilk test zor gelmişse ve hangi kas olduğu bu test ile anlaşılamamışsa vajina içine iki parmak yerleştirilir ve vajina sıkılarak parmakların sıkışması sağlanır. Her iki test sırasında çalışan kas kegel egzersizleri sırasında çalışacak kaslardır.

Kegel egzersizleri hangi sıklıkla uygulanmalıdır?

Kegel egzersizleri her an her yerde rahatlıkla uygulanabilir. Ev, iş, yol, yürüyüş anında istendiği zaman egzersiz gerçekleştirilebilir. Dışarıdan egzersiz yapıldığı fark edilmez. Kegel egzersizleri her gün düzenli olarak uygulanmalı ve bu alışkanlık haline getirilmelidir.

Her egzersiz için pelvik taban kasları 3-5 saniye kadar sıkılır. Kaslar bırakıldıktan sonra bir müddet ara verilir ve tekrarlanır. 10 defa tekrar yapılabilir. Her defasında 10 set olmak üzere günde 5 defa tekrarlandığında kısa sürede faydalarından yararlanılabilir. Kegel egzersizlerini çok fazla yapmak ya da idrar yaparken egzersizi tekrarlamak fayda yerine zarar sağlar. Egzersiz anında nefes alışverişi normal olmalı ve yalnızca pelvik kaslar çalıştırılmalıdır.

Kegel egzersizleri aşağıdaki durumları tedavi edebilmek için uygulanabilir;
Not: Vajina gevşekliği, cinsel isteksizlik, orgazm olamama, idrar kaçırma gibi şikâyetler yaşanıyorsa kegel egzersizler ile tedavi etmeyi denemeden önce Uzman bir doktora başvurulmalıdır. Bu tarz şikâyetler anatomik olarak gerçekleşebilir. Örneğin vajina doğum sayısına bağlı olarak genişlemiş, idrar torbası sarkmışsa kegel egzersizler bu sorunları çözümlemek için yeterli değildir. Bu durumlarda egzersiz yapmak kesinlikle fayda sağlamaz ve hatta zaman kaybına sebep olur. Bu tarz sıkıntılarda bazen tek çözüm cerrahidir. Kegel egzersizleri tek başına tedavi için hiçbir zaman yeterli değildir. Egzersizler koruyucu ve önleyicidir. Genellikle cerrahi operasyonlara destek amacı ile uygulanması tavsiye edilir.
" } ] }