{ "title": "Hızlı Okuma Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/hizli-okuma-egzersizleri.jpg", "date": "20.01.2024 11:29:22", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Hızlı Okuma egzersizleri, Gözlerimizin hareket etmesini ve onların kıvraklığını sağlayan kaslar bulunmaktadır. Bireyler öğrenmelerinin büyük bir kısmını gözlerini kullanarak gerçekleştirdikleri için, göz kaslarımız beynimizin kavrama ve algılama düzeyini çok büyük bir oranda etkilemektedir. Bu göz kaslar, sürekli egzersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Günlük hayattaki koşuşturmacalar, zaten bu kaslarımızın egzersiz yapmasını sağlamakla birlikte; bazı durumlar nedeniyle de göz kaslarımızın tembelleştiğini gözlemleyebiliriz. Günlük yaşantımızda gözümüzü tembelleşmesine yol açan, göz kaslarımızın hareket kabiliyetini ve kasların gücünün azalmasına sebep olan birçok nedenle karşı karşıya kalıyoruz. Bilgisayar, telefon veya televizyon ile geçirdiğimiz sürenin fazlalığı, sabit bir bölgeye uzun bir süre bakmak, gerçek hayat fonksiyonlarından soyutlanmış durgunlukta geçen zaman gözlerimizde tembelliğe sebebiyet vermektedir. Bahsettiğimiz tembellik ise şüphesiz göz tansiyonu ya da göz kuruluğu gibi ciddi göz rahatsızlığına neden olup aynı zamanda hızlı okuma becerimizin ise oldukça düşmesine de sebep olmaktadır.

Göz Kaslarının Hızlı Okuma Egzersizine Katkısı

Hızlı okumak amacıyla yapacağımız göz egzersizlerinden birisi için kitap sayfalarının görmüş olduğumuzu ilk ve son kelimelerini, başımızı hiç hareket ettirmeden ve kalem kullanmadan okumaya çalışmaktır. Belli bir süre ile uygulayacağımız bu çalışmada unutulmamalıdır ki kelimeleri doğru okumak da çok önemli bir unsurdur. Yapacağımız çalışma ile göz kaslarımızı geliştirirken aynı zamanda birtakım algı refleksimizin de hızlandığını gözlemleyebiliriz. Buradaki amacımız göz egzersizleri olduğu için okuduğumuzu anlamamızın yanı sıra temel amacımızın gözümüzü düz şerit halinde etkili ve hızlı bir şekilde çalıştırmaktır. Herhangi bir alışkanlık, yapılan egzersizler doğrultusunda beceri kazanılana kadar beynimiz elbette yorulacaktır ancak bu alışkanlık kazanıldıktan sonra ise beynimiz artık çok daha az enerji harcayacaktır. Yapılacak olan egzersizlerin düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi ve belirtilen süreyle yapılması okuma hızımızı arttıracaktır.

Göz Kaslarını Geliştirerek Uzun Süre Dikkat Toplamak

Göz kaslarımızın tembelliğini önlemek için yapmamız gereken bazı egzersizler bulunmaktadır. Buradaki amacımız Göz kaslarını güçlendirebilmek ve bakmış olduğumuz herhangi bir yazıya daha iyi bir şekilde konsantre olma becerimizi geliştirmektir. Bu durumla ilgili yapılacak bir egzersize şöyle örnek verebiliriz. Beyaz bir A4 kağıdına 4-5 cm2 boyutlarında bir daire oluşturup içini de siyah bir kalemle doldurunuz. Daha sonra ise bu kâğıdı arkasında herhangi bir yazı bulunmayan düz ve temiz bir duvara asıp, yazının yaklaşık olarak 2 metre uzağında olan herhangi bir sandalyeye oturun. Yaklaşık olarak 1-2 dakika boyunca gözünüzü sabit bir şekilde ve mümkün olduğunca kırpmadan doldurmuş olduğumuz siyah noktaya bakınız. Bu etkinliği her gün yapınız ve her geçen günde bu süreyi uzatmak için çalışın. Eğer bu etkinliği devamlı bir şekilde yaparsanız, bir haftanın sonunda göreceksiniz ki bu bahsettiğimiz süreyi yaklaşık olarak 4 ya da 5 dakikaya kadar çıkarmayı başarabilirsiniz. Bunu başardığınız zaman ise göreceksiniz ki göz kaslarınız güçlenmiş olacak ve sizin konsantrasyon becerinizin de belirgin bir şekilde ilerlemiş ve gelişmiş olacaktır ve yine hızlı okuma egzersizlerinden birisi de göz oryantasyonu güçlendirmek amacıyla yapılan gayet basit bir egzersizdir. Bu egzersizi belirteceğimiz doğrultuda yaparsanız eğer göz kaslarınızın oryantasyonunu sağlamada artık güçlük çekmezsiniz. Etkinlik gayet basit, herkesin yine yukarıda belirtilen egzersiz gibi kolayca uygulayabileceğiniz ve verim alabileceğiniz bir egzersizdir. Öncelikle parmağınızı ya da bir kalemi tam karşınızda yüzünüzün önüne tutun ve parmağınızın ya da eğer kalem tutmuş iseniz kalemin herhangi bir noktasını kendinize belirleyin ve o noktaya bakınız. Gözünüzü odaklamış olduğunuz bu noktadan hiç ayırmadan kalemi burnunuza doğru yavaş bir şekilde yaklaştırın, sonra yine uzaklaştırın ve eski konumuna getirin. Bunu yaklaşık olarak 15 kez tekrarlayınız. Parmağınızı eğer gözünüze doğru yaklaştırdıkça şaşı bir şekilde görebilirsiniz. Bu durum ise gayet normaldir. Yapmış olduğunuz bu egzersizi ise günün değişik saatlerinde ve farklı anlarında yaklaşık olarak 3 defa tekrarlamayı unutmayın. Her defasında da 15 kez bu işlemi anlatıldığı gibi yapmaya çalışın. Bu sayede göz oryantasyonu için bu egzersizleri yaparak geliştirebilirsiniz. Bunların dışında ise bazı basit egzersizler yaparak hızlı okumak için kendisiniz geliştirebilirsiniz. Bunlardan birkaçına şöyle örnek verebiliriz. Başınızı hiçbir şekilde hareket ettirmeden sadece yukarı sonra da aşağı bakmak basit bir egzersizdir. Yine gözleri yapabileceğiniz kadar uzaktaki bir bölgeye dikerek sağa ardında da sola bakmak işinize yarayacak bir egzersizdir. Bir başka egzersiz için ise önce burun ucunuza bakmanız ve sonra da mümkün olduğu kadar da uzağa bakmaktır. Hemen ardında da gözleri sağdan başlanarak sola doğru dairesel çizgiler ve hareketler yapılır. Bu hareketi tamamlandıktan sonra da yine aynı dairesel hareketler bu kez de soldan sağa doğru yapılır.

Hızlı Okuma Egzersizi Kazanılması

Unutulmamalıdır ki hızlı okuma tekniği sonradan da kazanılabilecek bir beceridir. Hem nasıl ki el kaslarımızı hareket ettirdiğimizde, çalıştırdığımızda el kaslarımız gelişiyorsa, yine göz kaslarımızı çalıştırarak bu göz kaslarımızı çok kolay bir şekilde geliştirebiliriz. Hızlı ve etkili bir okuma yapmak için göz kaslarımızın düzenli bir şekilde çalıştırmamız, kitap okumadan, sınavlara girmeden ve derslerimize çalışmadan önce egzersizlerimizi yapmamız gerekmektedir. Birtakım ısınma hareketleri ile fiziksel olarak bedenimizi hazırlayıp sahaya çıkacak hale getirmek ne kadar önemli ise yine sınav öncesi de göz egzersizlerini uygulamak da başarımız için o kadar değerlidir.
" } ] }