{ "title": "Germe Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/Germe-Egzersizleri-52.jpg", "date": "19.01.2024 04:33:28", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Germe Egzersizleri, ilk olarak germe egzersizlerine geçmeden önce kasın fiziksel uyarılara nasıl cevap verdiğini ve kasların yapısal bileşenlerini iyi analiz etmek gerekiyor. Germenin eksternal diye hitap edilen dış kaynaklı uyarılardan etkilenmesi, kasın fizyolojik yanıtları ile alakalıdır. Örneğin, sıcak uygulamalardaki dokular elastikiyeti artırıp, germelere karşı oluşabilecek fizyolojik yanıtının daha verimli olmasını sağlayabilir. Bunların yanı sıra soğuk uygulamada ise dokunun elastik yetisi azalır. Bu sebeple germe egzersizlerine başlamadan önce bu temel bileşenlerin ayrımına dikkat edilmelidir.

Germe Egzersiz Çeşitleri
Bunların dışında aktif izole germe, PNF germe, izometrik germe ve dinamik germe gibi farklı komponentleri de bulunmaktadır.

Germe Egzersizleri Ne Kadar Süre Yapılmalıdır?

Germe egzersizleri için optimal süresi 15-30 saniye arasında sınırlı kalmaktadır. Fakat vücudunuzda farklı boyutlarda ve hassasiyetlerde kaslar bulunduğu için, germe süresi uzatılıp, kısalabilir. Fakat germe egzersizlerinin dışında hatalı birkaç saniye yapılması ile tekrar başlangıç noktasına dönmek hatalıdır.

Germe Egzersizleri Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Germe egzersizleri her şeyden önce kasların duyarlı olduğu egzersiz formdur. Bütün bu egzersizlerde dikkat edilmesi gereken ise germe egzersizleri kasların en uzun pozisyona erişimini sağladığı için duyarlı davranılmalıdır. Soğuk ve sıcak uygulamaların kaslar üzerinde yarattığı etkilere yukarıda değinilmiştir. Bunun yanı sıra germe sırasında hareketlerin normal fizyolojik sınırları içinde yapılması gerektiğine ve hareketlerin yavaş yapılmasına dikkat edilmelidir. Ani hareketlerle elonge edilmesi ve en uzun pozisyona kasın yerleştirilmesi sakatlıklara zemin hazırlamaktadır. Bu açıdan germe egzersizlerini yaparken oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir.

Germe Egzersizleri Faydaları Nelerdir?

Her şeyden önce germe egzersizleri esneklik kazanmanızda yardımcı olur ve buna bağlı olarak da yaralanma risklerinin azaltılmasını sağlar. Aynı zamanda germe egzersizleri eklem dizilim bozukluklarında oluşabilecek problemlerin önüne geçilmektedir. Kas spazmının azaltılması açısından da oldukça faydalıdır. Özellikle de doğru hızda yapılan germeler, gevşemeyi sağlar. Çünkü yavaş germeler aktiviteleri refleksleri uyarmaz.

" } ] }