{ "title": "Fizik Tedavi Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/Fizik-Tedavi-Egzersizleri-89.jpg", "date": "23.01.2024 06:18:58", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "Fizik tedavi egzersizleri, Su içinde yapılan egzersizler hastanın daha dirençli çalışmasına neden olup kişilerin kas kuvvetinde artış sağlarken, kas guruplarında suyun yapmış olduğu mikro masaj tesiri ile gevşeme sağlamaktadır. Fizik tedavi yöntemleri nelerdir? Fizik tedavide yaklaşık 40-50 sistem kullanılır. Ayrıca çeşitli cihazlarla desteklenir. Ağrı tedavisinde gergin, derin yapışıklıkları çözmek için ultrason, kas kuvvetlendirici cihazlar, magnet terapi, ozon tedavisi, traksiyon, mezoterapi bu cihazlar bu usullerden bazılarıdır. Eklemlerinizde oluşan ağrı, kireçlenme, bel tutulması, boyun ağrısı, sırt ağrısı gibi hastalıklardan fizik tedavi ve rehabilitasyon desteği ile kurtulabilirsiniz. Fizik tedavinin kelime manası onarmaktır. Yani eklem ve yumuşak dokuları etkileyen aletlerle çeşitli hastalıkları tedavi etme. Herhangi bir kaza sonrası işlevini kaybeden bedenin çeşitli kısımları ya da organlarının tekrar eski işlevini kazanmasını sağlamak maksadıyla fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavi dışarıdan uygulanan bir tedavidir. Amaç; ağrıyı azaltarak eklem hareket açıklığını sürdürmektir. Böylelikle günlük hayatın kolaylaştırılması hedeflenir.

Rehabilitasyon nedir? Engelli kişileri topluma yeniden kazandırmak için uygulanan tedavilerin tamamına rehabilitasyon denir. Rehabilitasyon tedavisi ekibinde fizik tedavi hekimi, fizyoterapist, sosyal hizmet uzmanı psikolog gibi hekimler yer alır. Fizik tedavi ile ilgili bilinmesi gerekenler.

Fizik tedavi seanslar halinde yapılır?

Bunlar 1-1,5 saatlik olmak kaydıyla toplam 15-20 seans uygulanır. Rehabilitasyon ise daha uzun bir zamanı kapsar, seneleri alabilir. Fizik tedavi gören bir kişinin eklem kısıtlılığı mevcutsa fizyoterapistin yaptırdığı bazı özel hareketlerle sorunlu bölgede çok hafif ağrıya sebep olabilir. Fizik tedavi yalnızca ağrı tedavisinde değil, bozulan kas mekanizmasının iyileştirilmesinde de kullanılır.

Fizik tedavi kimlere uygulanır?

Vücudumuzun Omuz, kol, bacak eklemlerinde ağrıları olanlara, Romatizmalı hastalıkların canlı döneminde olmayanlara, Ortopedik yapılan ameliyatlar sonrasında kaslarında güçsüzlük, eklemlerinde ağrı ve hareket sıkıntısı gelişenlere, Kırık, çıkık, incinme sebebiyle alçı sonrasında eklemlerinde aşırı sertleşmeler olanlara, beyin, sinir hasarı sonucunda kol ve bacaklarda felç geçirenlere, hareket sistemi dışında lenf dolaşımının aksaması sonucu kol ve bacaklarında şişme görülenlere uygulanır. Egzersiz yaparak bir çeşit fizik tedavi uygulamış olur. Egzersiz tedavisi ile fizik tedavisini birlikte yapabilirsiniz. Doktorunuz, gibi durumlarda size egzersiz programı verebilir evde harfiyen uygulayabilirsiniz.

Fizik tedavi egzersizleri: Artroskopik menüsküs ve diz kapağı dış gevşetmeleri neticesinde uygulandığı zaman, bağ onarımları, menüsküs dikişleri, kıkırdak operasyonları gibi belli seviyelerde yarar sağlamaktadır. Ancak fizik tedavi egzersizleri kesinlikle bir hekime danışarak yapılmalıdır, aksi halde sizi zorlayacak hareketler yaptığınız an sorun tedavi edilmez ve daha ileri boyuta kadar taşınır.

Fizik tedavi egzersiz programlarında neler vardır?
Bütün bunları nasıl yapacağınızı öğrenmek için kesinlikle fizyoterapistlerden yardım almalı ve fizik tedavi uzmanı denetiminde yapmalısınız. Bu programdaki hareketlerin ne zaman ve ne kadar sürede yapılacağı hastalık durumunuza göre belirlenecektir.

" } ] }