{ "title": "Egzersiz", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/egzersiz(1).jpg", "date": "19.01.2024 05:56:19", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Egzersiz, vücudumuz ve genel sağlığımız üzerine sayısız faydası olan bir spor etkinliğidir. Yakın zamana kadar bilim adamları doğumdan sonra beyin hücrelerinin yani nöron denilen hücrelerin çoğalma özelliklerinin kaybolduğunu söylerlerdi. Ancak son çalışmaların ışığında, yetişkinlik döneminde insanlardaki beyin hücrelerinin çoğaldığını ve bunu uyaran en güçlü uyaranın ise egzersiz olduğunu açıklamaya başladılar. Egzersiz yapan gençlerdeki kas gücünün artmasıyla birlikte beyinde bilgi işlem hızı da artmaktadır. Bilim adamlarına göre zekâ beynin bilgi işlem hızının bir göstergesidir. Egzersiz yapan, sporla uğraşan kişilerin görme keskinliği yapmayanlarla kıyaslandığında daha fazladır. Yapılan egzersiz sinir hücresinin uyarma potansiyelini arttırır. Öğrenciler koşma yapsalar bile, bu onların kelime öğrenmesini, ezber yeteneklerini arttırır. Genç yaşlarında spor yapanların yaşlılık dönemindeki bilgi işlem hızı bağlantılıdır. Normalde yaşın ilerlemesiyle birlikte beyin korteksi ile hipokampus küçülmeye, incelmeye başlar, dolayısıyla hafızada azalma olur. Ancak yaşamında düzenli olarak egzersiz yapan kişiler, yaşlılığın bu etkilerinden korunabilir.

Yine çalışmaların bir sonucu olarak, egzersiz yapmanın akciğer kapasitesinin arttırdığı söylenebilir. Egzersiz beyne giden oksijeni arttırmakta ve bu kişilerin zekâ seviyesi yükselmektedir. Egzersiz insanların kalp ve solunum sisteminde iyileşmeye, beynin hafızasının gelişmesine neden olmaktadır. Görmeyle ve işitmeyle alakalı dikkat artmakta ve hafıza daha uzun süreli olmaktadır. Doktorlar artık pek çok psikiyatrik hastalığı olanlara, nörolojik hastalığı bulunana egzersizi tavsiye etmektedir. Egzersiz sonucunda eklemlerden beyne giden sinyaller oldukça olumlu etkilere yol açmaktadır. Yani egzersize beynin besin dışındaki beslenme kaynağı denilebilir. Beyninizi besinlerin dışında egzersizle desteklemelisiniz.

Yapılan egzersizlerin beyindeki bazı bölgelerde hacim artışına yol açtığı belirlenmiştir. Beyinde büyüme olması demek, öğrenme yeteneğinin artmasına, hafızanın genişlemesine yorumlanır. Düzenli şekilde egzersiz yapmak, hafızayı arttırmakta ve beyin hücrelerini öldüren reaktif oksijen radikallerinde azalmaya sebep olur. Hücrelerin artması için gereken proteinlerin üretilmesini destekler. Proteinler sayesinde sinirler ve hücreler arasındaki irtibat artar. Bu sayede beyin fonksiyonları gelişir. Damar artışı bile olur. Yeni hafıza üretilmesini sağlayan hipokampus bölgesinde yeni hücrelerin üretilmesi için koşma egzersizi yapılmalıdır. Yaşlılık döneminde oldukça yaygınlaşmaya başlamış olan Alzheimer hastalığı da bu şekilde önlenebilir.

Egzersiz beyni olumlu etkiler

Beyin hücrelerinin sayıca artmasına ve beynin büyümesine yol açar.

Sinir hücrelerinin bağlantısını kolaylaştırır ve kalıcı sinaps sayılarını etkileyerek, hafızayı güçlendirir.

Beyindeki damarların sayıca artmasına yol açar. Böylece beyindeki kan, oksijen ve besin kaynakları artar. Böylece beyin fonksiyonlarını daha kolay yapabilir hale gelir.

Tıp alanında egzersizle tedavi sosyal ve psikolojik bütünlüğü sağlar

Egzersiz sayesinde yapılan ritmik hareketler vücudunuzda estetik bir yansımadır. Buna hareket zekâsı denilebilir. Hareketler düşünmenin başka bir yoludur. Ders anlatırken, konferans sırasında insanlar el, kol hareketleri yapmaya, mimiklere ihtiyaç duyar. Yani beyin, ruh ve zihin sağlığı açısından, egzersiz çok önemli ve gereklidir. İnsanların çocukluk döneminden itibaren egzersize yönelmesi, bunun teşvik edilmesi toplumsal bir gerekliliktir. Aileler nasıl çocuklarına diş fırçalamaları gerektiğini öğretiyorsa, egzersiz yapmaları konusunda da telkinde bulunmalıdır.
" } ] }