{ "title": "Egzersiz Fizyolojisi", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/egzersiz-fizyolojisi.jpg", "date": "19.01.2024 05:01:54", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Egzersiz fizyolojisi, fizyolojik etkinliklerin alt kısmında yatan fizyolojik mekanizmanın incelendiği bilim dalıdır. Egzersiz fizyolojisi atletlerde, spor antrenmanlarında müzmin rahatsızlıkların giderilmesi, fizyolojik uyumun korunması benzeri alanlarla da alakalıdır.

Egzersiz fizyolojisinin maksadı beden fonksiyonlarında egzersizle yaşanan değişiklikleri meydana koymaktır. İmmobilizasyona ilişkili problemlerin en güzel çözümü erken mobilizasyon ve egzersizdir. Hastalıklara ilişkili immobilizasyon ve günümüzün sedanter hayatı egzersizin önem derecesini meydana koymaktadır.

İskelet Kası: İskelet kasının fonksiyonları davranış, sığınma, sıcaklık üretme ve mekanik iştir. Bir ekleme belli bir hareketi yaptıran kaslara sinerjik kaslar, ters hareketi yaptıran kaslara antagonist kaslar denir. Sinerjik adalelerin kasılması anında antagonist adalelerde gevşeklik olur.

İskelet Kası Anatomisi: İskelet kası hücresine adale lifi denir. Kaslar adale hücresinin yanı sıra bağ doku da içerirler. Kasın tümünü bir kılıf benzeri saran bağ dokuya epimisyum, adale kitlesini demetlere ayıran ve bu demetleri çevreleyerek saran bağ dokuya perimisyum denir. Adale liflerini çevreleyen ve cereyan izolasyonunu imkânı sunan bağ dokuya ise endomisyum denir. Bağ dokusu elemanları kasın iki ucunda bir araya gelerek tendonları oluştururlar. Tendonlar kasılmaya katkıda bulunmayıp kasın meydana getirdiği gerimi iskelete aktarırlar.

İskelet Kasının Yapısı
İskelet kası hücre zarına sarkolemma, ER'na sarkoplazmik retikulum, sitoplazmasına sarkoplazma ismi verilir. Sarkolemmanın iç ve dış yüzeyleri aralarında bir elektriksel potansiyel farkı vardır. Adale hücresi alfa motor nöron açısından uyarıldığında dinlenme zar potansiyeli yerini aksiyon potansiyeline bırakır. Zarın iç yüzü dışına göre -90 mV değerdedir.

Egzersiz fizyoloji birey bedenindeki.
Gibi sahaları da içermektedir.

Egzersiz ve Dolaşım Sistemi: Egzersiz anında, dolaşım sisteminin misyonu, etkin dokulara gereken kanaat sağlamak etmektir. Bu sayede doku ve adale gereği durumda olan oksijen ve diğer besin maddelerini aldığı benzeri, metabolik faaliyetler neticesi meydana çıkan çoğalış maddelerinin de atılmasını olanağı sağlar. Uzunca devam eden egzersizlerde ise dolaşım sisteminin iki. Bir misyonu de beden sıcaklığını normalde tutmaktır. Dolaşım sisteminin denetimi özerk öfke sisteminin kısmı durumda olan sempatik öfke sistemi açısından yapılır. Normal şartlarda, istirahat şeklinde kalbin dakikada perifere gönderdiği kan 5-6 litredir (Kardiyak output). Karındaki içi uzuvlara giden kan miktarında azalma olabilir, ama beyine giden kan ölçüsü değişmez. Antrenmansız kişilerde ahenk, kalp atım hızının artmasıyla, antrenmanlı kişilerde ise debinin artmasıyla gerçekleşir. Gözüken değişiklikler; kalp atım hızının artmasıyla atım volümü artar. Maksimal yüklenmede kalp atış hızı dengelenmez.

Kas kan akımı: Dinlenirken, iskelet kasında adale kan akımı düşüktür (3-6 ml/100 g/dak). Adale maksimumu geriliminin %10'undan daha çok miktarda kasılır ise arasında bulunan damarları baskılar. Adale en yüksek geriminden %70 fazla miktarda gerilirse kan akımı tamamıyla durur. Bununla birlikte kasılmalar aralarında kan akımı o denli kocaman miktarda akar ki ritmik olarak da kasılan bir kasta birim vakit arasında kan akımı 30 kat denli yükselir. Bazen kan akımı egzersiz başlarken ve üstelik egzersiz başlamadan öncesinde artar. Egzersiz mahalline getiren kaslarda fazla yüksek kan akımını sürdüren mahalli mekanizmalar aralarında, doku PO2sinde bir düşme, doku PCO2'sinde bir artış, K+ ve diğer vazodilatör metabolitlerin birikimi yer almaktadır.

" } ] }