{ "title": "Egzersiz Çeşitleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/Egzersiz-Cesitleri-68.png", "date": "20.01.2024 06:07:20", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Egzersiz Çeşitleri, vücudun bütün bölümlerini sağlık açısından daha iyi bir düzeye getirmek için yapılan kas hareketleridir. Direnci sağlamak için esneme hareketleri ile yapılan fiziksel çaba gerektiren sporların içerisinde yer alır. Ağırlık kaldırma, sürekli yürüyüş, yoga ve birçok spor sanatları ile egzersiz yapılabilir. Egzersizi sadece zayıflama amaçlı yapmak doğru değildir. Vücut sağlığının korunması için düzenli olarak egzersiz çeşitleri ile vakit geçirmek gerekir. Zayıf bünyeye sahip bir insan dahi çeşitli hareketler ile bünyesini zayıflatmaktan ziyade daha sağlıklı ve güçlü hale getirebilir. Bunun için önemli olan bilinçli spor yapmaktır. Mantıksızca yapılan egzersiz çeşitleri vücutta kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu yüzden bilinçli varlıklar olarak adım atılacak husus hakkında bedenimizden çok zihnimizi geliştirmeye başlamalıyız. Vücudun her yerinde aynı anda egzersiz yapılması kas ve damarlar bakımından iyi değildir. Her bölgenin kendine has çalıştırma süresi vardır. Fiziksel anlamda fit yaşamak için hayat kalitesi standartlarını arttırmak gerekir. Egzersizlerin yan etkisi yeni başlayanlar için kas ağrısı oluşturur. Bu ağrılar birkaç gün sürerek yorgunlukla sonuçlanır.

Egzersiz çeşitleri

Egzersizin üç çeşidi vardır. Esneme, Aerobik ve Fitness. Bu spor dallarına mensup olan hareketlerin doğru ve dikkatli yapılması gerekir. Belirlenen hareketler öncelikle bir Uzman eşliğinde yapılmalıdır. Aksi halde sağlık problemleri teşkil eder. Ciddi hastalıkları olan insanların hekime danışmadan egzersiz yapması uygun değildir. Kronik rahatsızlığı olanlar belirli programlarla egzersize tabi tutulur. Ayrıca ani hareketlerde bulunulmayarak hafif hareketler yapılmalıdır.

Esneme: Herhangi bir sağlık problemi olmayanlar haftada en az 5 defa esneme hareketi yapabilir. Esnemenin amacı kas dokularını esnetmek ve uzatmaktır. Böylece vücutta kasılma olasılığı en aza indirgenmiş olacaktır. Esneme hareketleri 5 dakikayı geçmemelidir. Buradaki kilit nokta esneme ile ısınma oluşumunu sağlamaktır. Bu işlem yapıldığında vücudun herhangi bir yerinde ağır ağrı hissedildiğinde esneme bırakılmalıdır.

Aerobik: Koşmak, bisiklet sürmek gibi hareketli olarak ifa edilen egzersiz grubuna girmektedir. Haftada 5 kez yapılabilir. Aerobik için yarım saat yeterlidir.

Fitness: Farklı kas gruplarını çalıştırmak amacıyla yapılır. Tek bir nokta üzerine yoğunlaşmamak gerekir. Haftada en az 2 defa yapılmalıdır. 1 saat arayla çalışma yapılması uygundur.
" } ] }