{ "title": "Doğum Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/dogum-egzersizleri.jpg", "date": "20.01.2024 06:37:35", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "Doğum Egzersizleri, Hamile kadınlar bebeklerini beklerken birçok endişeye sahip olurlar. Bunları atlatmak için neler yapacaklarını bilemezler. Özellikle de doğum kadınları korkutan bir olaydır. Özellikle de bu doğum ilk doğumları ise daha fazla korku içine girerler. Bu korkuları yenmek içinde doktor tavsiyesine ihtiyaç duyulur. Doktorlarda insanların doğumlarını kolaylaştıran yöntemler üretmektedir. Bunu ise çeşitli egzersizlerin yardımı ile gerçekleştirirler. Egzersiz yapmak sağlıklı hayatın bir gereği olduğu gibi hamilelik esnasında yapılan egzersizler de anne adayları kendilerini fizyolojik olarak daha iyi hissetmesini amaçlar.

Hamilelik esnasında egzersiz yapmayı planlayan anne adayları, kesinlikle hekime danışarak hekimin yönlendirdiği ve bu işte Uzman insanlardan eğitim alarak gerçekleştirmelidir. Herkesin en basit olarak yaptığı egzersizlerden bir tanesi yürüyüştür. Yürüyüşe çıkarken rahat kıyafetler giyilmelidir. Vücudunuzu terletmeyen giysiler ve bu giysilerde pamuklu olmalıdır. Yürüyüş zamanı otuz dakikayı geçmemesine dikkat edin. Diğer spor dallarından bir tanesi de yüzmedir. Yüzme hamilelik için çok önemli bir spordur ve doktorlar tarafından önerilir. Ayrıca hamilelikte özellikle bebek 6 aylık olduktan sonra anne adayının yapması gereken bazı egzersizler vardır.

Bu egzersizleri yapan anne adayının kan dolaşımlarının artmasına sebep olur. Bu egzersizler hamilelik sırasında anne adaylarının çok sık şikâyet ettikleri konulardan bir tanesi olan bel ve sırt ağrılarının hafifletilmesini sağlar ve anne adayı doğuma hazırlanır. Bir diğer egzersiz ise nefes egzersizleridir. Nefes egzersizleri anne adayları için çok önemlidir. İnsanlar nefes alırken göğüs kafesini kullanırız bunun yanında karın kaslarını da kullanırız. Normal olarak farkında olmaksızın nefes alıp veririz. Nefes egzersizleri yaparken göğüs kafesini ayrı ve karın kaslarını ayrı çalıştırarak soluk alıp vermeyi daha bilinçli bir şekilde yaparız. Nefesi tutma ağrı sırasında yararlı olacaktır. Derin soluk alıp beklemek ve ufak nefesler ise (Sadece göğüs kafesi ile çık sık nefes alıp verme) ağrı esnasında faydalı olur. Büyük nefes almak ise doğum esnasında ıkınma sürecinde yararlıdır.

Doğum Esnasında Nefes Egzersizleri

Doğum esnasında doğru nefes alıp vermek ağrıların daha az hissedilmesini sağlar. Aynı şekilde rahim kasılmaları esnasında bebeğe doğru ilerleyen kan azalır. Bu durum fizyolojiktir. Doğru ve düzgün nefes alınır ise bebeğe daha fazla oksijen gitmesi sağlanır. Ağrılar esnasında ufak, üstten ve ıkınma evresinde derin soluk alarak vermeyerek bebeğin başı gövdeye yaklaştırılarak ıkınılır. Rahim ağzına gelen bebek itilir. Bu esnada nefesi kaçırmamak gerekir. Ikınırken bağırmamak gerekir. Anne adaylarının karınlarını şişirmek doğumuz güçleştirir. Bu esnada gereksiz panik yapmamak gerekir yoksa doğum zorlaşır. Bebeğin başı rahim ağzından çıkıyorken ıkınmaya son verilir. Küçük üstten nefesler alınır, aksi durumda vajinada görmek istemediğimiz yırtıklar meydana gelebilir.

Hekim, bu konuda anneyi uyarıda bulunacaktır. Diğer egzersizlerden bir tanesi de Kegel egzersizleridir. Kegel egzersizleri; pelvis ve vajina etrafındaki kasların güçlenmesini sağlamak ayrıca mesane ve rektum etrafındaki kasların güçlendirilmesine yardımcı olmak. Bu işlemi şu şekilde basitleştirebiliriz. Tuvalette idrar yaparken, kendinizi durdurmaya uğraşırken yaptığımız fiil biçiminde basitçe ifade edilebilir. Kegel egzersizlerini gün içerisinde birkaç defa, perine kaslarını kasmanın ardından beş veya saniyede gevşeterek yapılır. Bu işlemi ayakta da yapabilirsiniz, otururken, yatarken de yapabilirsiniz yani her pozisyonda yapılabilir. Bu kasların kuvvetlenmesi doğumu kolaylaştırdığı gibi epizyo gereksinimlerini karşılar.

Bir diğer öneride doktorların söylediği yoga ve pilatesin faydalarıdır. Doğum esnasında önceden yapılan yoga ya da pilatesin yararlardan söz edilmektedir. Yoga, düzgün soluk almayı ve nefesi düzgün kullanmayı sağlar. Plates ise pelvik alanda kasları kuvvetlendirir, doğum ardından yine bu alanın toparlanmasında yararlıdır. Bu yapılan egzersizler anne adayı için şu faydaları sağlar. Anne adaylarından meydana gelen bulantılar ve kusmaları azaltır. Anne adayının kendini iyi hissetmesini sağlar. Anne adaylarının eklem ağrılarını ve kas ağrılarını azaltır. Anne adaylarında meydana gelen nefes darlığını azaltır. Varis oluşumlarını engeller. Sık rastlanan kabızlığı önler. Anne adaylarındaki stresi azaltır. Anne adayları rahat bir uyku çeker ve doğum zamanı kısa olur.
" } ] }