{ "title": "Dikkat Toplama Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/Dikkat-Toplama-Egzersizleri-37.jpg", "date": "20.01.2024 13:14:09", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Dikkat toplama egzersizleri: Dikkat dağınıklığı öğrenme engellerinden biri olarak görülebilir. Genellikle bu durum sık sık yaşanıyorsa, mutlaka bir destek almakta fayda var. Özellikle şunu da hemen belirtelim ki her dikkat dağınıklığını bir öğrenme engeli olarak görüp endişelenmek de doğru değildir. Dikkat dağınıklığının bir yaşam tarzı veya kişilik özelliklerinden birisi olması halidir. Öğrenme için büyük engel. Görme Alıştırmaları: Dünyamız bizim için on binlerce görsel malzemeyle doludur. Bulunduğunuz ortamda etrafınızda bulunan cisimlere titizlikle bakın ve onları birkaç dakika tek tek inceleyin. Resimleri ve ayrıntılarına vararak incelemek, resimdeki hataları, bulma, resmin bütününe uymayan figürleri bulma (Örneğin, kar yağan bir manzarada mayolu çocuklar) gibi detaylar dikkat toplamada yararlıdır. Koku Alıştırmaları: Duyularımızdan koku alma yöntemleriyle de dikkat toplamamıza destekte bulunabiliriz. Gözler kapatılır, odanın çeşitli yerlerine, portakal, nane, kahve, kekik, kolonya konur. Çocuk dolaştırılarak hangi kokunun nerede olduğu bulunur. Dokunma Alıştırmaları: Burada Gözlerimizi devre dışı bırakıp sadece dokunma yetisiyle iş yapmakta dikkatte çok etkilidir. Gözler kapatılır, elle temas edilen nesnelerin neler olduğu bilinir. Tat Alıştırmaları: bu tat alma etkinlikleri de çocuklar üzerinde çok etkili yöntemdir. Anneler evde çocuklarıyla yeni tatlar üretmeye çalışabilirler. Yine Gözler kapatılır, dilin üzerine sürülen yiyeceklerin neler olduğu, tatları, acı, tatlı, ekşi şeklinde tanımlanabilir.

Müzik sesiyle dikkat toplama egzersizleri: Sesler ve müzik bizim en hayati uyarıcı kaynaklarımızdandır. Dikkatinizi etraftaki seslere verip ve bir süre dinleyin. Sesleri dinlerken etraftaki görüntülerin nasıl fulü olduğuna dikkat edin.

Gevşeme ve odaklama ile dikkat toplama egzersizleri: Bilinçli olarak nefes almak dikkat toplamayı sağlamaktadır. Kaliteli nefes alma yollarının bilinmesi size önemli destekte bulunacaktır. Ayna karşısında karşılıklı taklit yaparak dikkat toplama becerisi geliştirilebilir. Bir resmi alıp o resim hakkında birlikte tartışmak, bu resimde neler görüyorsun? Resim gerçekten hoşuna gitti mi? Veya ne hoşuna gitmedi gibi) Analiz, sentez ve incelemede bulunmak dikkati olumlu yönde etkilemektedir. Birbirine benzeyen iki adet resimde olan farklılığı bulma veya labirent oyunları, puzzel yapma, su doku, bulmaca çözme, satranç oyununa yönelenlerin de dikkat toplama becerilerinin çok geliştiği görülmektedir. Bir resimde veya çizimde Çeşitli şekillerin devamını boyama, sayıları birleştirerek resim yapma egzersizleri de dikkat toplama becerisine çok olumlu yönde katkıda bulunmaktadır. Kitap okumak en iyi dikkat toplama egzersiz çalışmalarındandır. Günde 15 dakikalık kitap okuma zamanları dikkat gelişiminize olumlu yönde etki yapacaktır.
" } ] }