{ "title": "Dik Durmak İçin Egzersizler", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/Dik-Durmak-Icin-Egzersizler-87.jpg", "date": "21.01.2024 02:30:49", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Dik durmak için egzersizler: Kambur duruyorsun' sözünü hayatımız boyunca hep duyuyoruz. Ancak yine de omuz silkip boynumuzu eğerek mesaj yazmaya hep devam ediyoruz. Artık bu kötü huyumuzdan vazgeçip insanların sözünü dikkate alma zamanı geldi; üstelik onları dikkate almak için iyi bir nedenimiz de var. Kötü bir duruşun sağlığımız üzerinde çok ciddi manada negatif etkisi var. Ayaktayken veya oturduğumuz anki duruş, vücudun yaptığı bütün hareketin ya da vücudun strese nasılda adapte olduğunun bir göstergesi, olan‘ Kötü duruş, vücuttaki bütün ağrıların ana kaynağı olabilir; çünkü bütün yükü vücudunuza yüklemiş oluyorsunuz. Bu da ruh halinizi ve sağlığınızı önemli ölçüde kötü manada etkiliyor. Eğer ayaktaysanız, ağırlık merkezinizin kesinlikle desteğe ihtiyaç duyar. Bunu başarmak içinde düz bir çizgi çektiğinizi düşünün, bu çizgi omuzlarınızın önünden kalçanızı ardına, dizlerinizin önünden ayak bileklerinize kadar uzasın. Başınızı dik tutun ve çeneniz yere paralel gelecek şekilde dursun. Yürürken de doğal bir şekilde kol ve omuzlarınızı sürekli hareket ettirin. Oturduğunuzda ise boynunuz dik olmalıdır. Öne doğru eğilmemeye çalışın. Omuzlarınızı rahat, kollarınızı ise vücudunuza yakın tutun. Ayaklarınız yere değsin, dizlerinizde öne doğru bir açıda dursun.

Dik durmak için egzersizler nasıl yapılmalı?

Çalışırken yapmanız gereken oturma şekilleri: Çalışırken evdeki ve işteki bilgisayarınızı, göz seviyesinde ya da göz seviyenizden çok az aşağıda olacak şekilde olsun. Vücudunuzun bütün parçasının desteklendiğine emin olun. Bilekleriniz ve dirsekleriniz için masaya paralel olarak uzatın. Yatarken Yana dönerek uyumak yararlı olacaktır. Boynunuzun altına ve bacaklarınızın arasına yastık koyarak vücudunuzu destekleyerek uyuyun. Kesinlikle yüksek topuklu olmayan ve yaylanmanızı sağlayan ayakkabılar tercih edin. Telefonla görüşürken kulaklık kullanmaya itina gösterin. Çalışırken Kaslarınızı ve eklemlerinizi gün boyunca hareketli tutun. Yük taşırken vücudunuza yakın tutmaya çalışın. Uzun süre oturduysanız kalkın ve yürüyüş yapın. Birkaç dakika olsa bile hareket etmek iyi gelecektir.

Dik durmak için haftada en az üç gün yapmanız gereken egzersiz, yapmanız gereken avuç içlerini birbirine dönük olacak şekilde kollarınızı omuz hizasından aşağı doğru gevşek bırakın. Başparmaklarımızı karşıyı paralel göstersin. Kürek kemiklerinizi birbirine yakınlaştırıp ve nefes vererek kollarımızı yukarı doğru kaldırın. Kollarınız dirseklerden bükülü olarak dursun. Ellerinizi yumruk yaparak başparmaklarımızı, yanlarınızı gösterecek biçimde açın. Ardından nefes verip başparmaklarını yukarı gösterecek vaziyette kollarınızı açın. Başparmaklarımızı birbirine, avuç içlerini arkanıza bakacak şekilde bir pozisyon alın. Kürek kemiklerinizi birbirine değdirmeye çalışın ve kollarınızı, dirsekleriniz omuz hizasına olacak şekilde yukarı doğru kaldırın. Daha sonra avuç içlerinizi tamamen karşıya bakacak durumda çevirin. Kollarınızı omuz paralelinde aşağı doğru sarkıtın. Avuç içlerini tamamen karşıya dönük olsun, başparmaklarını da yan yönü göstersin. Bu durumda kürek kemiklerinizi birbirine yakınlaştırarak, nefes vererek kollarınızı yanlara doğru düzgün bir şekilde açın.
" } ] }