{ "title": "Denge Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/Denge-Egzersizleri-55.jpg", "date": "18.01.2024 23:55:01", "author": "Özge Koçak", "article": [ { "article": "
Denge egzersizleri, bebeklik günlerimize geri döndüğümüz zaman yürümeyi önce emekleyerek sonra düşe kalka öğrenmiştik ve iki ayağımız üzerinde dengede durabilmek yaşamımızdaki en önemli adımlardan biriydi. Dünyadaki denge kaybı ve düşme kazalarının neticelerine bakacak her yıl ABD'de ortalama 300 bin kalça kırığı vakası bu nedenle ortaya çıktığı görülmektedir. Buna hastalıkları, hareketsiz yaşam, ilaç kullanımı gibi etkenleri de dahil ettiğiniz zaman kolayca düşmeniz kaçınılmaz olacaktır. İlerleyen yaşımız ile denge duygusunda, reflekslerde, kas gücünde, görme yeteneğinde düşüş ile adımlarını eskisi kadar rahat atamaz, yayarak yürümeye başlarlar ve merdiven çıkmakta bile zorlandıklarını görebiliriz. Bu duruma gelmeden önce düzenli olarak denge egzersizleri yapmanızda fayda var. Herhangi bir ortamda rahatlıkla uygulayabileceğiniz bu denge egzersizleri özellikle vücudun ağırlık merkezinin değişmesi sebebiyle dengenin bozulması ve dengenin kolaylıkla bozulabileceği koşullarda ortaya çıkan sorunların oluşmamasına yardımcı olacaktır. Eğer denge üzerine çalışmak istiyorsanız düzenli olarak denge egzersizleri yapmalısınız. Denge çalışması için öncelikle koşu mükemmel bir spordur. Genel olarak denge egzersizleri üçe ayrılmaktadır. Bunlar.

Statik denge: İnsanın vücut dengesini belli bir yerde ya da belirli bir pozisyonda sağlama yeteneğidir. Mesela tek ayak üzerinde beklemek bir statik dengedir.

Dinamik denge: Hareket etmekteyken dengeyi sağlama yeteneğidir. Örneğin, arkaya ya da yan tarafa gidişlerde veya denge ağacında yürüyüş dinamik dengedir.

Objeyle dengeleme: Bir objeyle hareket yaparken ya da ek bir obje kullanırken dengeyi sağlama yeteneğidir. Örneğin, top gibi bir objeyle sağlanan denge konumunda dinamik ve statik denge birlikte kullanılması da objeyle dengelemedir.

Denge egzersizleri
Günlük denge egzersizleri
" } ] }