{ "title": "Boyun Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/boyun-egzersizleri.jpg", "date": "19.01.2024 19:53:03", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boyun egzersizleri, boyun vücudun en önemli organlarından biridir. Sağlığı bozulduğunda tüm vücudu etkileyebilir. Boyun, başın hareket etmesi, dik durması ve görüş açısının ayarlanabilmesine yardımcı olan bir organdır. Boyun omurları başı istenilen gibi hareket ettirebilmeyi sağlar. Bu nedenle de yapı olarak oldukça sağlamdır. Boyunda bulunan omurlar arasındaki kıkırdakların ya da kasların zedelenmesi sonucu boyun sağlığı bozularak, yaşam kalitesi düşebilir.

Boyun kireçlenmesi, boyun fıtığı, zedelenme, spazm gibi pek çok boyun rahatsızlığı boyun sağlığını olumsuz etkiler. Bu rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan ağrılar boyun kaslarında kasılma sebebiyle yaşanabilir. Boyun sağlığını korumak ya da boyun rahatsızlıklarını hafifletmek için evde basit boyun egzersizleri yapılabilir. Bu egzersizler sayesinde boyundaki kaslar geliştirilerek güçlenebilir. Boyun egzersizleri kronik olarak gelişen boyun ağrıları için de oldukça faydalı olur.

Boyun egzersizleri

Boyun çevirme: Baş dik bir şekilde tutularak, ağır ağır sağa doğru döndürülür. Yavaş yavaş normal pozisyon alınır. Aynı işlem 6-7 defa tekrarlandıktan sonra baş bu defa sola doğru aynı şekilde çevrilir. Şayet egzersiz nedeniyle baş dönmesi gibi şikâyetler oluşursa egzersiz hemen bırakılmalıdır.

Boynu öne eğme: Boyun serbest bir şekilde bırakılarak yavaş yavaş çene göğse değene kadar eğilir. Daha sonra yavaş yavaş baş eski pozisyonuna getirilir. 5'er setler halinde uygulanabilir.

Boynu arkaya uzatma: Baş önce dik pozisyonda tutulur. Sonra yavaş yavaş arkaya doğru eğilir. Gözler tavanı görecek şekilde boyun eğilmelidir. Sonra tekrar baş yavaş yavaş eski pozisyonuna getirilir. Egzersiz 5'er set şeklinde tekrarlanır. Yine baş dönmesi ya da mide bulantısı gibi şikâyetler oluşursa egzersiz hemen bırakılmalıdır.

Boynu yana eğme: Ayakta dik pozisyon alınır ve karşıya bakılır. Baş önce sağ omuza değecek şekilde eğilir. Ardından normal pozisyon alınarak baş tekrar sol omuza değecek şekilde eğilir. Egzersiz yine 5'er set olacak şekilde tekrarlanabilir.

Boyun yan kaslarını güçlendirme: Sol el başın sol tarafına baskı yapacak şekilde yerleştirilir. Sol kulak omuza değecek şekilde eğilerek el ile baskı uygulanır. Beş defa tekrarlandıktan sonra aynı hareket sağ taraf için yapılır. Günde üç defa tekrarlanabilir. Hareketin amacı boynun her iki tarafında bulunan kasların kuvvetlenmesini sağlamaktır.

Boyun ön ve arka kaslarını güçlendirme: Yan kasları güçlendirmek için uygulanan aynı hareket boynun ön ve arka kaslarını güçlendirmek için de uygulanabilir. Avuç içi alına sabitlenerek baş öne doğru eğilir. Eğilme anında avuç içi ile direnç sağlanmalıdır. Yine aynı şekilde avuç içi başın arkasına sabitlenerek baş arka tarafa doğru eğilir.

Isınma egzersizleri: Boyun için uygulanacak olan rahatlama egzersizleri sayesinde sabah tutuklukları ve gece ağrı problemleri büyük ölçüde azaltılır. Sırt üstü sert bir zemine yatılarak boyun altına ufak bir yastık yerleştirilir. Burun yolu ile derin nefes alınıp ağız yolu ile bırakılır. Uygulama 3 defa tekrarlandıktan sonra boyun bölgesine 5 dakika süre ile hafif masaj yapılır. Aynı hareket egzersize başlamadan önce ve egzersizler bırakıldıktan sonra tekrarlandığında büyük rahatlık sağlanır.

Boyun egzersizi faydaları nelerdir?

Yukarıda boyun egzersizi için verilen hareketler düzenli aralıklar ile uygulandığında boynun esnekliği artar. Yaşanan boyun ağrıları kontrol altına alınabilir. Özellikle boyun düzleşmesi, boyun fıtığı, boyun kireçlenmesi gibi sağlık sorunlarının yaşanma riski azalır. Boyun sağlığı için uygulanan egzersizler ayrıca genel vücut pozisyonunun gelişimine de fayda sağlar.
" } ] }