{ "title": "Boy Uzatan Egzersizler", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/Boy-Uzatan-Egzersizler-29.jpg", "date": "20.01.2024 01:11:37", "author": "Özge Koçak", "article": [ { "article": "
Boy uzatan egzersizler, birçok insan boylarının kısa oluşundan şikâyetçidir. Fiziksel anlamda yaşanılan bu sorun birçoğumuzu hem psikolojik hem de fiziksel açıdan kötü hissetmesine neden olmaktadır. İşte bu nedenle, bu sorunu ortadan kaldırmak için boy uzatan egzersizle başvurulmaktadır. Son derece zararsız ve doğal bir şekilde, gayet sağlıklı olarak boyunuzu uzatabilirsiniz. Ergenlik döneminden çıkmış olsanız bile boy uzatan egzersizler işe yaramaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki boy uzatan egzersizler kendi başına yetersizdir. Yanı sıra düzenli ve sağlıklı bir beslenme, düzenli uyku ve spor da yapmak gerekmektedir. Bunların hepsini birlikte yürütebilen bir kişinin boy uzaması kolaylaşacaktır. Her insanın kendine göre doğal bir büyüme süresi vardır. Bu büyümeyi insanlar yaptıkları hareketler ve yanlışlarla sebebiyle yavaşlatabiliyor hatta durdurabiliyor. Bu sebeplerden dolayı belli bir döneme kadar uzayıp sonrasında boy uzaması görülmeyebiliyor.

Boy uzatan egzersizler

Öncelikle duruşunuzu düzeltin; boy uzatan egzersizlere bakacak olursak öncelikle duruş bozukluğundaki ki tersliğin düzeltmesi gerekir. Duruş bozukluğu oldukça önemli bir konudur.

Doğru yürüyüş yapın; ilk olarak yürüyüş yaparken kafanızı ve çenenizi yukarıda, omurganızı ise düz tutarak yürüyüşü gerçekleştirmeniz gerekir. Bu şekilde bir duruşta yürüyüş yapmanız bile sizin 2-3 cm'ye kadar uzun görünmenizi sağlayacaktır.

Asılma ve gerilme hareketi; boy uzatan egzersizler olarak asılma ve gerilme hareketlerini söylememiz mümkündür. Bu hareketler omurilik üzerinde etkili olduğu için hem boyunuzun uzamasını sağlayacak hem de duruş bozukluklarınızı düzeltmenize yardımcı olacaktır. Yatay bir çubuğa tutunup asılı durunuz ve omurganızın üzerindeki baskıyı hafifletin. Bu hareketle disklerin arasının açılmasına ve esnemesine yardımcı olacaksınız. Ayrıca bu boy uzatan egzersizler sadece omurga üzerinde etkili olmayıp kol ve bacaklar üzerinde de etkisi görülmektedir.

Ters Asılma Hareketi; asılı kalma hareketini düz ve baş aşağı şekilde yapabilmektedir. Düz olarak yaptığınız zaman kollar ve omurga, ters olarak yaptığınızda ise bacaklarınız uzamada etki gösterir. Bu hareketlerden düz olanını günde 5 dakika, ters asılma hareketini ise günde 10 dakika kadar yapmanız yeterlidir.

Kobra Hareketi; boy uzatan hareketlerden bir başkası ise kobra hareketidir. Bu hareketi yapmak için, omuz hizasında avuç içi yere bakacak şekilde yüz üstü pozisyon alınız. Çenenizi yukarı doğru kaldırıp, göğüs kafesinizi öne doğru itin. Bu harekette ters kambur pozisyonda oluşturmaya çalışın.

Köprü Hareketi; sırt üstü yere uzanın ve dizlerinizi bükün, mümkün olduğunda gövdenizi yukarıya doğru itmeye çalışın. Bu hareketi yaparken başınız kollarınızın arasında olmalı ve avuç içlerinizin yere bakmalıdır.

Kedi Esneme Hareketi; avuç içleri yere bakacak şekilde ve üst bacağınız yere 90 derece açı yapacak biçimde pozisyonunuzu alın. Başınızı kollarınızın arasına koyun. Daha sonra dersin nefes alarak başınızı geriye doğru itin. Hareketi 3-8 saniye aralıklarla dinlenerek gerçekleştirin.

Bacak Germe Hareketi; oturur pozisyonun alıp bacaklarınızı açın. Önce sol ayağınıza tüm gövdenizle erişmeye çalışın. Daha sonra sol ayağınıza gövdenizle erişmeye çalışın ve gerildiğinizi hissedin. Boy uzatan egzersizlerin asıl amacı gerilmeyi sağlayarak disklerin açılmasına yardımcı olmaktır.

Masa Hareketi; sırt üstü pozisyonunuzu alın. Bu harekette vücudunuzun oval değil dikdörtgen bir hal alması gerekir. Vücudunuz yere paralel olacak biçimde kollarınız ve bacaklarınız zemin ile 90 derecelik açı yapacak şekilde pozisyon alın. Boy uzatan egzersizlerin içerisinde zor olan hareketlerden biridir. Bu pozisyonda durabildiğiniz kadar uzun bir süre durunuz. Yorulduğunuzda dinlenin ve bu hareketi en az 10 defa tekrarlayın.

" } ] }