{ "title": "Bebek Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/bebek-egzersizleri.jpg", "date": "19.01.2024 20:57:50", "author": "Veda Akgün", "article": [ { "article": "Bebek Egzersizleri, Egzersizler vücudumuzun çalışmasını ve günün temposuna alışması için yapılan günlük hareketlerdir. Egzersiz yapmak alıştırmak anlamına gelir. Buradaki alıştırma kavramının anlamı güne alıştırmaktır.

Yetişkinler gibi bebeklerin de egzersize ihtiyaçları vardır. Gelişimleri için oldukça önemlidir. Fiziki gelişimlerini daha çabuk ve olması gerektiği hale getirebilir. Bebekler de refleksler çok önemlidir. Çünkü bebeklerin genel hareketleri bebeklik çağında refleks olarak adlandırılır. Örneğin bebeğin baş parmağımızı tutup sıkması ve onu kavraması bir harekettir ve refleks olan bir harekettir. Bu hareketten yola çıkarak en basit egzersiz bebeğimizin baş parmağımızı tutmasını sağlayıp bileklerini de biz tutmalıyız. Daha sonra sağ ve sol kollarını birbirini yaklaştırabiliriz. Çapraz hale getirerek bu hareketi yapmak daha faydalı olacaktır.

Diğer bir hareket ise bebeğimizi yumuşak zemine yatırıp daha sonra bileklerini kavramak olacaktır. Bileklerinden tuttuktan sonra yavaşça kaldırır gibi yapmalıyız. Bebeğin kalkmaya çalıştığını göreceksiniz. Sinir sistemini güçlendiren bir harekettir ve egzersizler arasında bu hareket çok önemlidir. 2 ve 3 aylık bebekler için daha uygundur. Çünkü daha küçük bebekler baş kontrolünü henüz kazanmadığı için bu hareketi yapamaz.

Diğer önemli hareket ise bebeğin yine bileklerini tutarak başlamaktadır. Bebeğimiz yerde yatarken kollarını hareket ettirebiliriz. Yana açarak ve yukarıya doğru kaldırarak bu hareketi tekrarlayabiliriz. Kas kontrolünü sağlamaya yönelik bir harekettir. Aynı zamanda bebeklerimizin emekleme zorluğu çekmemesine yardımcı olur. Kollarını hareket ettirirken sağ kolu sola sol kolu da sağa doru hareket ettirebiliriz.

Bacak hareketleri de yaptırabiliriz. Örneğin bacaklarından tutup karnına doğru kaldırabiliriz. Daha sonra bacaklarını indirebiliriz. Bu hareketi tekrarlayabiliriz. İki bacağı aynı anda yapabileceğimiz gibi sırayla da kaldırıp indirebiliriz. Bacak kaslarının gelişimini desteklemiş oluruz ve yürümeye katkıyı bu hareketle sağlarız.

Sağlığını düşündüğümüzü bebeklerimize göstermeliyiz. Bu şekilde günlük hareketlerle onlara bunu göstermiş oluruz. Anlatılan hareketleri günlük tekrarlayabiliriz ve bu hareketleri gün içerisinde 4 5 kez yaptırabiliriz. Hareketler sayesinde gelişimsel özellikleri hızlandırmış oluruz. Hem zihinsel hem de bedensel gelişime destek veririz. Hareketleri eğer bebek uyumadan önce yaptırırsak bebeğimiz daha rahat bir uyku çeker. Onun sağlığını düşünmeli ve bunun için bu egzersizleri doğru ve zamanında yaptırmalıyız.
" } ] }