{ "title": "Artikülasyon Egzersizleri", "image": "https://www.egzersizler.gen.tr/images/Artikulasyon-Egzersizleri-69.png", "date": "19.01.2024 04:48:24", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "
Artikülasyon egzersizleri; Artikülasyon, nefesimizin gırtlaktan çıkmasından sonra yutak, ağız ve burundan oluşan ve üçüncü küme organlarında yani dil, dudak ve damak ile konuşma dilimizin geleneksel seslerine dönüşerek biçimlenmesine denir. Kısacası artikülasyon kelimesi, konuşma organlarının toplu olarak hareketi anlamına gelir. Aynı zamanda artikülasyon, nefesin gırtlaktan geçerek ses haline dönüştürülmesi için yapılan bir çalışma şeklidir. Çocuklara ilk konuşma dönemleri başladığında anlaşılabilir bir şekilde ifade kandırmak için artikülasyon işlemleri gereklidir. Bireylerde dillerinde gerekli olan bileşik ve bağımsız sesleri çıkaramıyor ya da bu çıkardığı sesleri gereken şekilde birbiri ile ulayamıyor veya bu seslerin hem çıkarılmasında hem de ulanmasında yaşında olanlardan çok geride kalıyor gibi sapmalar görülüyor ise bu bireyde artikülasyon bozukluğu olduğunun kesin kanıtıdır. Kısaca, artikülasyon, bir bireyin yaşına gelişimine ve bulunduğu dönemde olması gereken seviyede de olmaması ile konuşmasında beklenen düzelmelerin meydana gelmemesi ve ses uyumunun olmaması anlamına gelir.

Artikülasyon egzersizleri ve konuşma üretiminde birbiri ile ilgili olan dört süreç vardır. Bunlar
Artikülasyon egserzisleri konuşma egzersizleri olarak bilinen egzersizlerdir. Bu konuşma egzersizleri kendi arasında sekize ayrılır. Bu egzersizler
Artikülasyon egzersizler belirtiğimiz gibi konuşma organlarının gerektiği şekilde kullanılamamasından kaynaklı olarak bireylerin sesleri istenilen şekilde çıkartılamamasından ötürü oluşan bozuk konuşmalar için uygulanan egzersizlerdir. Uygulanan bu egzersizler sayesinde bireylerin konuşmaları ve düzgün akışkan bir dile sahip olmaları sağlanır.
" } ] }